Izvršni direktor Mercedesa potvrdio električnu verziju G klase: Bit će kompaktnija i - jeftinija

G klasa velik je i robustan SUV čija cijena na američkom tržištu počinje od 140 tisuća dolara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.09.2023. / 14:24

Crtež koncepta električne g klase (Foto: Mercedes-Benz)

Mercedes je najavio elektrifikaciju svog poznatog SUV-a G klase poznatijeg i kao G-Wagon koji je prepoznatljiv po svom dizajnu, a namijenjen je samo onim dubljeg džepa. Za električnu verziju vozila njemačka kompanija priprema neke promjene koje neće biti samo bazirane oko motora, već i oko veličine i dizajna.

Mercedes Kupci novog električnog Mercedesa morat će plaćati pretplatu ako žele više snage i bolje ubrzanje automobila

Kako je najavio izvršni direktor Mercedesa Ola Kallenius, električna verzija G klase bit će manja, kompaktnija i, što je zanimljivo - jeftinija. S obzirom na to da je cijena G klase na američkom tržištu od 140 tisuća dolara, bit će zanimljivo vidjeti na što je CEO kompanije mislio kada je spominjao nižu cijenu, no vjerojatno je kako će cifra koju će trebati platiti i dalje biti prevelika za većinu kupaca.

Električna G klasa bit će bazirana na konceptu koji je predstavljen još prije dvije godine na sajmu IAA Mobility i koji je tada nazvan G-Class EQG. Prema novim informacijama, električni automobil manjih dimenzija trebao bi se na tržištu pojaviti kao “g” klasa - s malim slovom “g”, što bi trebalo simbolizirati da je riječ o kćeri ili sinu velike G klase, slikovito je to objasnio Kallenius u jednom intervjuu.

Što se tiče nekih detalja oko samog automobila, oni nisu poznati. Jasno je kako će to biti vozilo koje će u potpunosti pokretati električni motori te možemo pretpostaviti da će imati pogon na sva četiri kotača. Vjerojatno će biti baziran na Mercedesovoj MB.EA platformi koja neće biti dovršena prije 2025. godine. Manju G klasu s električnim motorima zato na tržištu ne treba očekivati prije 2026. godine.

Teaser za električni Maybach Električni luksuz: Uskoro stiže i Maybach s električnim motorima

Najava elektrifikacije legendarnog SUV-a još je jedan dokaz planova kompanije koji su usmjereni prema struji. Kao i gotovo sve automobilske kompanije, Mercedes se već sada priprema za budućnost u kojoj ne bi trebalo biti mjesta za automobile s benzinskim i dizelskim motorima. Jedan od razloga za to su i regulatori, odnosno zakoni kojima se u budućnosti želi zabraniti prodaja automobila i drugih vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem tako da je jasno kako je već sada ulaganje u elektrifikaciju i razvoj električnih motora i baterija prioritet za sve na ovom tržištu.

Izvor: Tech Times
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti