Iz Mercedes-Benza pohvalili su se velikim uspjehom svoje autonomne tehnologije

Kao i brojne druge automobilske kompanije, tako i Mercedes razvija tehnologiju za autonomnu vožnju.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.01.2023. / 15:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako se danas u nekim gradovima poput Phoenixa i San Francisca možete voziti u automobilima u kojima je prednje sjedište prazno te vozilima upravljaju isključivo računala, daleko smo od trenutka kada ćemo moći ući u svoje vozilo, reći mu da nas vozi na more i mirno zaspati znajući da će računalo svoj posao obaviti besprijekorno.

Slika nije dostupna Mercedesov revolucionarni VISION EQXX srušio vlastiti rekord: Njegov domet je sad 1200 kilometara na jednom punjenju baterije

Ipak, automobilske i tehnološke kompanije ulažu velike svote u razvoj takve tehnologije i sve više automobila danas ima opcije asistenata u vožnji koji mogu olakšati vozačima upravljanje, no i dalje ne mogu zamijeniti vozače. Jedna od takvih kompanija je i Mercedes-Benz koji je razvio tehnologiju Drive Pilot (riječ je o tehnologiji treće razine autonomne vožnje) koja može u određenim situacijama može preuzeti kontrolu nad vozilom.

Iz ove su kompanije objavili kako su dobili regulatornu dozvolu za testiranje svoje tehnologije u američkoj saveznoj državi Nevada, a riječ je o značajnom uspjehu jer je to prvi puta da je u SAD-u dopušteno testiranje tehnologije razine 3 u SAD-u. To se, naravno, ne odnosi na kompanije poput Wazea i Cruisea čija su vozila dio robotaksi servisa, već se to odnosi na testiranje autonomne tehnologije za automobile namijenjene privatnim korisnicima.

Drive Pilot već je neko vrijeme dostupan u Europi te se za njegovo korištenje u modelu S na njemačkom tržištu treba nadoplatiti 5 tisuća eura, odnosno skoro 7500 eura za električne EQS modele.

Autonomna tehnologija ima 5 razina, a njena treća razina omogućuje računalima u vozilima da u određenim situacijama preuzme kontrolu nad vozilima. Ono po čemu se ta tehnologija razlikuje od npr. Teslina autopilota jest što u takvim situacijama vozač ne mora držati ruke na volanu pa čak niti voditi računa o situaciji na prometnicama.

Slika nije dostupna "Zabrinjavajući trend": Nakon kupovine automobila za njegove maksimalne performanse potrebno je plaćati pretplatu

Ipak, ne smije zaspati jer, u slučaju da računalo naiđe na problem koji ne zna kako riješiti, aktivirat će zvučno upozorenje za vozača koji će morati preuzeti kontrolu nad vozilom. Ako ne preuzme volan, nakon deset sekundi računalo će zaustaviti automobil sa strane. Ono što treba naglasiti vezano uz Mercedesov Drive Pilot je da je on funkcionalan samo pri nižim brzinama, do 64 km/h tako da je primarno namijenjen korištenju pri prometnim gužvama.

Izvor: Carscoops

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti