Japanski džudaš završio u bolnici nakon što ga je udarilo samovozeće vozilo u Tokiju

Japanski džudaš Aramitsu Kitazono (30) završio je u bolnici nakon što ga je u Paraolimpijskom selu u Tokiju udarilo samovozeće vozilo dok je prelazio pješački prijelaz.

Hina | 28.08.2021. / 08:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kitazono je pritom zadobio ozljede glave i obje noge, no nije teže stradao i oporavit će se za dva do tri tjedna. Međutim, za njega je nastup na POI završen prije nego što je i počeo.

Incident se dogodio kada je automatizirano električno vozilo, nazvano e-palette, a razvila ga je Toyota, skrenulo udesno i udarilo Kitazona dok je prelazio preko pješačkog prelaza.

U trenutku incidenta u vozilu su bila dva operatera i pet putnika, no nitko nije ozlijeđen, potvrdila je policija. Operateri su rekli istražiteljima kako su bili svjesni da je ispred njih osoba, ali su mislili da će shvatiti da dolazi autobus i prestati prelaziti ulicu.

Dopredsjedniik Japanskog paraolimpijskog odbora Hidefumi Takahashi istaknuo je kako Kitazono nije pretrpio teže ozljede, ali se povukao s Igara prema savjetu liječnika.

Napravili smo magnetsku rezonancu i nisu pronađene nikakve abnormalnosti. Međutim, postoji mogućnost da je zadobio potres mozga dok se udario u glavu, dodao je Takahashi.

Toyota Motor Corporation se ispričala, potvrdivši kako su sve vožnje obustavljene.

Jako nam je žao što je nesreća zabrinula mnoge ljude, rekao je predsjednik Toyote Akio Toyoda.

To pokazuje da autonomna vozila još nisu realna za normalne ceste.

Ispričao se i Organizacijski odbor Igara, dodavši kako policija istražuje incident.

E-Paletta ima sposobnost samovožnje razine 4, ali operater je i dalje u vozilu kao ljudska podrška autonomnoj vožnji. Vozilo je dugačko 5.3 metara, a može prevoziti do 20 putnika ili četiri osobe u invalidskim kolicima i sedam stajaćih putnika. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti