Javni sektor uči o digitalnoj pristupačnosti na online tečajevima

Na prvom online tečaju održanom u svibnju prisustvovalo je 50-tak polaznika. Svaki polaznik za odslušani tečaj dobiva digitalnu značku i potvrdu Državne škole za javnu upravu.

Martina Čizmić | 29.05.2020. / 16:28

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U svibnju je održan pilot online tečaj o digitalnoj pristupačnosti za predstavnike tijela javnog sektora, priopćili su iz Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.

Kako ističu, tečaj „Digitalna pristupačnost“ zajednički su osmislili predstavnici Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva i Ureda povjerenika za informiranje, uz suradnju sa Savezom udruga osoba s invaliditetom i Hrvatskim savezom slijepih te Državnom školom za javnu upravu, a vezano uz provedbu Zakona o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora („Narodne novine“, broj 17/2019).

Slika nije dostupna Središnji ured upozorava: U digitalno društvo trebaju biti uključeni svi, bez obzira na godine i sposobnosti

Online tečaj se izvodi putem sustava za e-učenje MoD, Sveučilišnog računskog centra Srce. Na prvom online tečaju održanom u svibnju prisustvovalo je 50-tak polaznika. Svaki polaznik za odslušani tečaj dobiva digitalnu značku i potvrdu Državne škole za javnu upravu.

U tečaju je predstavljen relevantni međunarodni i nacionalni zakonodavni okvir kojim se utvrđuju obveze tijela javnog sektora sa svrhom osiguranja pristupačnosti digitalnih sadržaja njihovih mrežnih stranica. Polaznici su se upoznali s preprekama na koje osobe s različitim oblicima invaliditeta nailaze u pristupu digitalnom sadržaju, načelima digitalne pristupačnosti, kriterijima i elementima digitalne pristupačnosti, a stekli su znanja i o provedbi početne procjene pristupačnosti, procjeni nerazmjernog opterećenja te izradi izjave o pristupačnost.

Online tečajevi se održavaju s ciljem kako bi što više tijela javnog sektora steklo osnovna znanja o provedbi navedenog Zakona i osvijestila važnost pristupačnosti digitalnih sadržaja i e-usluga za sve građane, izjavio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti