Središnji ured upozorava: U digitalno društvo trebaju biti uključeni svi, bez obzira na godine i sposobnosti

Digitalna pristupačnost označava mjeru u kojoj su mrežne stranice i programska rješenja za pokretne uređaje prihvatljivi i pogodni za osobe s invaliditetom ili primjerice ljude starije životne dobi.

Hina | 27.05.2020. / 11:10

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva izvijestio je u srijedu kako tijela javnog sektora moraju uskladiti svoje mrežne stranice u skladu sa Zakon o pristupačnosti mrežnih stranica te da svi građani trebaju biti uključeni u digitalno društvo.

Nema uspješnog digitalnog društva ako svi njegovi građani nisu uključeni, poručili su iz tog ureda te podsjetili da je Zakon o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora stupio na snagu u rujnu 2019.

Tijela javnog sektora, koja su u trenutku stupanja na snagu imala objavljene mrežne stranice, dužna su ih uskladiti s odredbama ovoga Zakona do 23. rujna 2020.

Sve mrežne stranice tijela javnog sektora koje su nastale nakon 23. rujna 2018. moraju biti pristupačne, odmah po njihovoj objavi. Tijela javnog sektora dužna su s odredbama ovog Zakona uskladiti i svoja programska rješenja za pokretne uređaje (aplikacije) do 23. rujna 2021., izvijestili su iz Ureda.

Slika nije dostupna Masovna obnova u državi: Oko 2300 web-stranica raznih tijela vlasti mora u redizajn

Pristup digitalnim sadržajima i e-uslugama treba osigurati i osobama s invaliditetom

Digitalna pristupačnost označava mjeru u kojoj su mrežne stranice i programska rješenja za pokretne uređaje prihvatljivi i pogodni za osobe s invaliditetom ili primjerice ljude starije životne dobi.

U Republici Hrvatskoj živi više od 500 000 osoba s invaliditetom, te je potrebno usklađeno djelovanje svih tijela javnog sektora kako bi se osigurala pristupačnost digitalnih sadržaja i e-usluga za sve građane.

Prema zakonu, tijela javnog sektora dužna su provesti početnu procjenu usklađenosti sa zahtjevima pristupačnosti, objaviti i redovito ažurirati detaljnu, sveobuhvatnu i jasnu izjavu o pristupačnosti u pogledu usklađenosti svojih mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje. Sadržaj predloška izjave o pristupačnosti propisan je Provedbenom odlukom Komisije (EU) 2018/1523., stoji u priopćenju.

Mrežne stranice je potrebno prilagoditi sukladno europskom standardu EN 301 549.

Kao pomoć u prilagodbi svojih stranica, tijela javnog sektora mogu koristiti Smjernice za osiguravanje digitalne pristupačnosti koje je izradio CARNET (Hrvatska akademska i istraživačka mreža). Ove smjernice sadrže minimalne zahtjeve za digitalnom pristupačnosti i CARNET ih kontinuirano revidira i nadopunjuje, uz prethodne konzultacije sa stručnom zajednicom i relevantnim dionicima, podsjetili su iz Ureda.

Službenik za osiguranje pristupačnosti potreban u tijelima javnog sektora

Izvijestili su i kako institucije zadužene za provedbu zakona poduzimaju aktivnosti kako bi se podigla svijest o važnosti objave digitalno pristupačnih sadržaja te provode edukativne programe za tijela javnog sektora kako bi se olakšalo razumijevanje zahtjeva za pristupačnošću.

Radi što učinkovitije prilagodbe zahtjevima digitalne pristupačnosti, preporučili su da se u svakome tijelu javnoga sektora odredi službenik koji će poduzimati potrebne mjere za osiguranje pristupačnosti, primjerice službenik zadužen za administraciju mrežnih stranica. Njima pak preporučuju pohađanje edukacijskog programa Državne škole za javnu upravu Digitalna pristupačnost. Informacije o datumima održavanja mogu se pratiti na stranicama Državne škole za javnu upravu.

Sve ostale informacije o digitalnoj pristupačnosti mogu se pronaći na poveznici.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti