Je li Apple s predstavljanjem novih računala umirovio 27-inčni iMac?

Apple je iz online trgovine u SAD-u povukao legendarni 27-inčni iMac s Intelovim procesorima te u budućnosti, ako predstave novo all-in-one računalo takvih dimenzija, vjerojatno će ga pokretati Apple Silicon.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.03.2022. / 08:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Appleovo 27-inčno all-in-one računalo iMac omiljen je alat brojnih profesionalaca i dizajnera koje u jednom kućištu donosi i računalo i monitor. Njegova cijena, naravno, nije mala, no zato su mu i mogućnosti i performanse odlične.

Slika nije dostupna Apple predstavio novi model iPhonea i iPada te potpuno novo računalo Mac Studio

Nakon ovotjedne Appleove konferencije postavlja se pitanje hoće li profesionalci koji koriste uređaje s logom jabuke u budućnosti za svoja računala morati plaćati puno veću cijenu. Naime, na stranici 9to5Mac kažu kako je, nakon predstavljanja novog modela stolnog računala Mac Studio i posebnog monitora Studio Display, Apple iz svoje online trgovine u SAD-u uklonio 27-inčni iMac.

Podsjetimo, osnovni model Mac Studia te Appleov novi monitor stoje 3600 dolara, no oni koji žele izvući najbolje od svoje konfiguracije trebat će platiti više od 10 tisuća dolara, što je puno više u odnosu na all-in-one rješenje u obliku iMaca.

Govoreći o tranziciji na vlastite procesore, odnosno zamjeni dosadašnji Intelovih procesora s hardverom razvijenim unutar Applea, na kraju ovotjedne konferencije naglašeno je kako je posljednji korak u toj tranziciji jest Mac Pro s M procesorima.

Povlačenje 27-inčnog iMaca iz Appleove trgovine ne znači da i kraj za to računalo, već tvrtka možda priprema nove modele s vlastitim hardverom, odnosno čipsetom M. Ranije su već predstavili takav model, no s manjim ekranom dijagonale 24 inča, a da bi mogli predstaviti i 27-inčnu verziju smatra jedan od analitičara dobro upoznatih sa situacijom u tvrtki, Mark Gurman.

Slika nije dostupna Apple priprema najveći broj hardverskih noviteta u povijesti

On je nakon konferencije u utorak navečer najavio kako i dalje očekuje iMac Pro - iako nije napisao, za očekivati je da će ga pokretati Appleov hardver, a vjerojatno će imati ekran dijagonale 27 inča. Čini se, dakle, da je s Mac Studiom Apple odlučio umiroviti 27-inčni iMac s Intelovim procesorima.

Izvor. 9to5Mac
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti