Je li ovim uhićenjem započeo tehnološki hladni rat?

Nakon uhićenja potpredsjednice Huaweija postavlja se pitanje o sljedećim potezima SAD-a, kao i o potencijalnoj odmazdi Kine

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.12.2018. / 08:41

Meng Wanzhou (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Je li uhićenjem potpredsjednice Huaweija i kćeri vlasnika kompanije Meng Wanzhou počeo tehnološki hladni rat između SAD-a i Kine koji bi mogao imati velike posljedice na cijelu tehnološku industriju?

Za kineski plan "Made in China 2025" čiji je cilj postati globalni lider u industrijama poput robotike, električnih automobila, čipova itd. razvoj 5G mreže od iznimno je velike važnosti i trenutno najveći prioritet. Kina želi dominirati 5G tržištem, a trenutno jedina kompanija na svijetu koja može proizvesti sve elemente 5G mreža, poput baznih stanica, podatkovnih centara, antena i samih mobilnih uređaja i povezati ih zajedno jest upravo Huawei, smatra Paul Triolo iz konzultantske kompanije Eurasia Group.

Amerikanci, navikli na globalnu dominaciju na brojnim tržištima tijekom prošlog stoljeća – od čelika i ugljena do automobila, zrakoplova i brodova, ne žele Kinezima prepustiti liderstvo na globalnom tehnološkom tržištu, a jedan od načina s kojim bi mogli pokušati ugroziti Huaweijeve planove jest zabranom prodaje komponenata toj kineskoj kompaniji.

Od 92 velika Huaweijeva dobavljača komponenti, čak 33 su američke kompanije poput Intela, Qualcomma, Microna, Microsofta, Oracela i drugih, a ako bi Trump zaista zabranio ovim kompanijama suradnju s Kinezima, Huawei bi mogao upasti u velike probleme.

Podsjetimo, ranije ove godine takve su sankcije nametnute kineskoj kompaniji ZTE zbog kršenja sankcija prema Iranu i Sjevernoj Koreji, zbog čega je ZTE na nekoliko mjeseci prekinuo s gotovo svim operacijama, a nedavno su sankcije nametnute i kineskom proizvođaču čipova Fujian Jinhu jer, smatraju u SAD-u, postoji mogućnost da se ta kompanija uključi u aktivnosti koje su suprotne nacionalnim interesima.

Posljedice

Ako Amerikanci zaista donose odluku o zabrani izvoza potrebnih komponenata Huaweiju, posljedice bi mogle biti dvojake. Prvo, one bi bile katastrofalne za Huawei i Kinu te bi takva zabrana odgodila i usporila njihove planove vezane uz razvoj 5G mreža i globalnu dominaciju ovim tržištem. U ovom je slučaju SAD u prednosti jer Huawei ovisi o komponentama njihovih kompanija, komentirao je za CNN James Andrew Lewis, direktor programa za tehnološke politike u Centru za strateške i međunarodne studije u Washingtonu.

No dugoročno ovakav bi potez mogao ubrzati kineske planove o neovisnosti o američkim kompanijama i komponentama te bi mogli uložiti još veća sredstva i napore u istraživanje i razvoj tehnologije kako bi jednom u budućnosti bili ovisni samo o sebi.

Također, mogli bi uzvratiti Amerikancima tako što npr. neće naručiti Boeingove zrakoplove, možda će tužiti američke kompanije zbog kršenja kineskih zakona itd.
Trumpovo nametanje tarifa pa uhićenje Meng Wanzhou mogao bi, dakle, biti tek početak novog hladnog rata u kojoj će Amerika i Kina tražiti načine za dominacijom na globalnom tehnološkom tržištu.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti