Je li područje Petrinje doživjelo najjači potres u seriji? "Ne prođe ni par sekundi bez podrhtavanja. Bit će to nemirne noći, tjedni i mjeseci"

Domaći seizmolozi šokirani su snagom razornog potresa koji je pogodio područje Petrinje, samo dan nakon jakog potresa koji je zadesio to isto područje. Ističu da je njegova snaga blizu maksimuma za to područje te da će podrhtavanja trajati i duže od godinu dana.

Branimir Vorša | 29.12.2020. / 16:20

Snježan Prevolnik
Snježan Prevolnik (Foto: DNEVNIK.hr)

Snježan Prevolnik jedan je od tima od desetak seizmologa u Seizmološkoj službi koji prate podrhtavanja tla u Hrvatskoj, a u razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove TV Sanjom Višticom, kaže da u svojoj karijeri nije osjetio toliko razoran potres. Vjeruje da je današnji razoran potres u Petrinji snage 6,2 stupnja po Richteru i najjači u seriji potresa, no smatra da će podrhtavanja tla trajati još dugo vremena na tom području.

Tlo i dalje podrhtava. Obzirom na ovu magnitudu, koja je doista velika, 6,2 prema Richteru, očekujemo dosta naknadnih potresa što i bilježimo. Ne prođe ni par sekundi da nemamo neko podrhtavanje. Bit će to nemirne noći, tjedni i mjeseci, kaže Prevolnik.

Ovaj potres koji se danas dogodio, magnitude 6,2 prema Richteru, to ugrubo vrlo blisko maksimalnom očekivanom potresu na tom području, no nikad se ne zna može li se dogoditi i jači potres. Mi se nadamo da je to to i da će to biti najjači potres u toj seriji, ističe seizmolog.

Posebno naglašava opasnost od naknadnih podrhtavanja.

Već smo imali nekoliko naknadnih potresa. Najjači naknadni bio je magnitude 4,6 stupnjeva. On se dogodio četiri minute nakon glavnog udara. Naknadni potresi predstalvjaju jako veliku opasnost, jer zgrade su već bile oštećene od jučerašnjeg potresa. Današnji ih je još dodatno opteretio i svi ovi naknadni potresi koji inače ne bi uzrokovali štetu na zgradama, danas mogu biti jako opasni, kaže Prevolnik.

Građanima poručuje da uzađu iz zgrada kojima je narušena statika i na kojima su vidljiva oštećenja te da slušaju upute nadležnih službi.

Pomažite jedni drugima koliko god možete, apelira Prevolnik.

Još jednom je potvrdio riječi kolege Krešimira Kuka da je današnji razoran potres bio 30 puta jači od onog zagrebačkog ranije ove godine. Taj je potres osjetila čitava regija, a ne samo Hrvatska, dodaje Prevolnik.

Obzirom na magnitudu tog potresa, to nije neuobičajeno, kaže.

Prema nekakvim empirijskim pokazateljima koji su izvedeni na temelju analiza ovakvih serija diljem svijeta, tu bi mogao biti još jedan potres magnitude jače od pet stupnjeva, tako da doista treba paziti. Jedan potres jačine 4,6 već se dogodio par minuta nakon potresa, ponovio je Prevolnik.

Kaže da mu je teško reći zašto se taj potres toliko snažno osjetio i u Zagrebu.

Upravo se provode analize kako bismo mogli izračunati akceleraciju kojom se tlo kretalo na području Zagreba. Kad te analize budu gotove onda ćemo imati puno konkretnije podatke, pojasnio je seizmolog Prevolnik.

Tomislav Fiket Pitali smo seizmologa je li razoran potres u Petrinji utjecao na rasjed ispod Zagreba: "Energija se prenijela, no nitko ne vidi 10 kilometara ispod tla"

Slika nije dostupna Mogu li životinje predosjetiti potres i tako spasiti ljudske živote?

Pokušao je pojasniti i što se događa na epicentralnom području Pokupskog trenutno te ističe da seizmolozi za neke rasjede na tom području znaju, a za neke još ne znaju.

Gotovo cijelo stoljeće se tamo nakuplja napetost i jedan dio te napetosti se oslobodio jučerašnjim potresom. Na žalost nije se oslobodila sva napetost i ogroman dio te napetosti se zapravo oslobodio danas. Došlo je do pomicanja rasjednih krila i trenutno se uspostavlja novo stanje ravnoteže, a ova serija potresa, nakon glavnog potresa, potrajat će i duže od godinu dana, kaže Prevolnik.

Može li ta serija potresa utjecati na rasjede u Zagrebu, Prevolnik kaže kako se seizmolozi nadaju da ne.

Nadamo se da ne. Ipak je riječ o dva epicentralna područja, pojasnio je.

To može biti okidač, ali to ne znači da može generirati novi potres u Zagrebu. Ako je rasjed u Zagrebu na graničnoj razini pucanja, onda će se taj potres dogoditi bez obzira na potres u Petrinji, kaže Prevolnik.

Kaže da je potres u Petrinji najjači koji je on osjetio u svojoj karijeri te da je vjerojatno riječ o najsnažnijem potresu u posljednjih 80 godina.

Trenutno smo u razdoblju pojačane seizmičke aktivnosti, slične onoj na prijelazu 19. u 20. stoljeće, dodaje Prevolnik i podsjeća na potrese iz 1880., 1905. i 1906. u Zagrebu.

Na kraju i na upit hoće li zatražiti pomoć u tehnici iz drugih zemalja, kaže da će svaka pomoć biti dobrodošla.

Moramo i mi sjesti, skupiti glave na jedno mjesto i vidjeti što i kako dalje, rekao je na kraju Prevolnik.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti