Je li šef Intela Brian Krzanich profitirao od sigurnosnih propusta?

Krzanich se ovih dana našao na udaru medija jer je u javnost dospjela informacija kako je krajem studenog prodao 39 milijuna dolara vrijedne dionice Intela.

Martina Čizmić | 09.01.2018. / 13:18

Brian Krzanich (Foto: Walden Kirsch/Intel Corporation) (Foto: Walden Kirsch/Intel Corporation)

Intel se ovih dana našao na udaru zbog sigurnosnog propusta u procesorima starog cijelo desetljeće, a koji bi lako mogao kompromitirati milijune računala diljem svijeta.

I dok je cijeli svijet užasnuto slušao o tome kako će ili instalirati zakrpu i usporiti svoj procesor za do 30 posto (?!) ili ignorirati zakrpu i riskirati da hakeri pristupe svim podacima na računalu, jedan je čovjek iz cijele priče izašao nešto bogatiji.

Radi se o šefu Intela Brianu Krzanichu. Naše gore list, kako se to kolokvijalno kaže, potomak je doseljenika iz Dalmacije. Iako danas s Hrvatskom nema previše veze, Krzanich se uredno pojavljuje na listama najutjecajnijih Hrvata u SAD-u. Na čelo Intela došao je 2013. godine, nakon što je prošao sve stepenice u tvrtki, a veću je pozornost privukao kad je otvoreno i veoma glasno podržao Donalda Trumpa u utrci za Bijelu kuću.

Krzanich je čak htio organizirati i fond za potporu Donaldu Trumpu, no na kraju je od toga odustao. Međutim, aktivno se uključio u pisanje preporuka za rast američke proizvodnje, što je Trump kao predsjednik snažno zagovarao. Intel se inače ponosi činjenicom da se većina njihovih proizvoda razvija i proizvodi u SAD-u, a prodaje u inozemstvo.

Prodaja dionica Intela usred skandala

No Krzanich se ovih dana našao na udaru medija jer je u javnost dospjela informacija kako je krajem studenog prodao 39 milijuna dolara vrijedne dionice Intela i tako zaradio, jer su dionice Intela nakon otkrića propusta zabilježile znatan pad vrijednosti na burzama.

Prema podacima koje su predali Komisiji za trgovanje vrijednosnim papirima, prodaja dionica dogovorena je mjesec dana ranije, kako se šefa Intela ne bi moglo optužiti za trgovanje povjerljivim informacijama.

No kako su u Intelu o sigurnosnom propustu u procesorima znali nekoliko mjeseci ranije, nameće se pitanje je li na Krznichevu odluku o prodaji utjecala i činjenica da će cijeli svijet do kraja 2017. saznati o propustu te da će se to odraziti na cijene dionica. Iz Intela tvrde da njegova prodaja dionica nema veze s tim te je dio redovne prakse, ali analitičari upozoravaju kako je Krzanich ovaj put prodao najveću količinu, i to u "nezgodno" vrijeme. Osim toga, ostao mu je tek nužni minimum dionica koji šef Intela mora imati.

Budućnost donosi umjetnu inteligenciju i VR

Usred cijele te priče, Krzanich se pojavio i kao glavni govornik na otvaranju sajma CES u Las Vegasu. Svi su s posebnom pozornošću promatrali što će i hoće li se Krzanich uopće dotaknuti pitanja propusta. I nisu ostali razočarani.

Prije no što je počeo predstavljati Intelovu viziju budućnosti, Krzanich se ipak dotaknuo prošlossti.

Tako je rekao kako će više od 90 posto Intelovih čipova koji su prodani u posljednih pet godina biti ažurirano u sljedećih godinu dana kako bi se anulirao sigurnosni propust. Ostatak bi zakrpu trebao dobiti do kraja siječnja.

Suradnja u industriji bila je zaista izvanredna. Primarni fokus bio je na zaštiti korisnikovih podataka. Neumorno radimo na tome, rekao je Krzanich na CES-u i potom se okrenuo Intelovoj budućnosti i ambicioznim planovima koji obuhvaćaju sve od partnerstva s velikim proizvođačima automobila kako bi razvili autonomne automobile, do rada na virtualnoj stvarnosti i umjetnoj inteligenciji.

Biti će zanimljivo vidjeti hoće li Intel, s Krzanichem na čelu, završiti transformaciju iz proizvođača čipova i procesora u tvrtku koja u prvi plan stavlja podatke i njihov utjecaj na naš svakodnevni život.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti