Je li to Microsoft potiho najavio ukidanje lozinki za 800 milijuna korisnika Windowsa 10?

Stručnjaci za sigurnost koji zbog sve češćih krađa lozinki i korisničkih podataka zagovaraju razvoj novih načina autentifikacije ipak upozoravaju kako bi korisnici uz klasične lozinke trebali koristiti i dvostupanjsku autentifikaciju te dodatne načine autentifkacije.

Martina Čizmić | 13.05.2019. / 09:53

Lozinke (Foto: iStock) (Foto: iStock)

Lozinke su trn u oku svima, pogotovo ako ih redovito mijenjate i trudite se da nisu baš najjednostavnije poput 12345. I iako brojne tehnološke kompanije već godinama najavljuju svijet bez lozinki i "sigurnije" načine štićenja privatnosti podataka, dobre stare lozinke i dalje su najraširenije.

No Microsoft je potiho potvrdio kako će za 800 milijuna korisnika njihova operativnog sustava Windows 10 lozinke uskoro postati stvar prošlosti.

Točnije, Yogesh Mehta iz Microsofta na službenom je blogu najavio uvođenje FIDO2 certifikata, čime će "800 milijuna ljudi koji koriste Windows 10 biti jedan korak bliže svijetu bez lozinki".

Metha je najavio kako će u sklopu svibanjskog ažuriranja Windowsa 10, Windows Hello postati autentifikator FIDO2 certifikata. FIDO (Fast Identity Online) udruga je koja kroz otvorene standarde razvija tehnologije koje bi mogle zamijeniti lozinke. FIDO2 je standard koji omogućuje ulogiravanje zahvaljujući snažnoj enkripciji, mnogo jačoj od obične lozinke.

Kako Windows Hello koristi prepoznavanje lica za autentifikaciju korisnika Windows 10, dodatni certifikat znači da će podaci biti još sigurniji, ali ne i da će korisnici moći u potpunosti zaboraviti na lozinke.

Iako će korištenje FIDO2 certifikata olakšati korištenje Windowsa 10, lozinke su i dalje tu kao tehnologija koju podržavaju sve platforme i svi servisi.

Stručnjaci za sigurnost koji zbog sve češćih krađa lozinki i korisničkih podataka zagovaraju razvoj novih načina autentifikacije ipak upozoravaju kako bi korisnici uz klasične lozinke trebali koristiti i dvostupanjsku autentifikaciju te dodatne načine autentifkacije kako bi zaista bili sigurni da su njihovi podaci zaštićeni.

Izvor: Microsoft

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti