Jedan od najbližih susreta s nebeskim tijelima: Asteroid 2023 BU sinoć je prošao jako blizu Zemlje

Asteroid je otkriven krajem prošlog tjedna, a iako je prošao na maloj udaljenosti od Zemlje, nije predstavljao pravu opasnost.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.01.2023. / 08:47

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prema svemirskim mjerilima, udaljenost od 3600 kilometara smatra se iznimno malom, a o kakvoj je udaljenosti riječ najbolje govori podatak da se neki geostacionarni sateliti nalaze udaljeni od Zemlje oko 35 tisuća kilometara. Upravo se na tu udaljenost od 3600 kilometara sinoć našoj planeti približio nedavno otkriveni asteroid naziva 2023 BU te je riječ o jednom od najbližih susreta s nebeskim tijelima zabilježenim do sada.

Slika nije dostupna Nova studija otkriva da je uništavanje asteroida izravnom eksplozijom isto kao i razbijanje spužve bejzbolskom palicom

Ovaj asteroid otkriven je zahvaljujući astronomu Genadiju Borisovu koji ga je prvi puta vidio tek prije nekoliko dana promatrajući svemir iz zvjezdarnice Margo na Krimu. Iako je asteroid bio na putanji bliskog susreta s našom planetom, iz NASA-e kažu kako nam nije prijetila nikakva prava opasnost.

S obzirom na to da njegov promjer iznosi od 3,5 do 8,5 metara, većinom bi izgorio u atmosferi, no kako prenose na BBC-u, zato bi sa Zemlje imali spektakularni prizor izgarajuće vatrene kugle. Podsjetimo, meteor koji je prije deset godina ušao u atmosferu iznad ruskog grada Chelyabinska imao je promjer od 20 metara te je uzrokovao priličnu štetu (ponajviše razbijene prozore) na zemlji.

Asteroid 2023 BU najviše nam se približio u 01:27 sati po hrvatskom vremenu, a iako je Zemlji prošao bliže od brojnih satelita, iz NASA-e su još ranije naglašavali kako ne bi trebalo doći do udara sa satelitima te nakon njegova preleta nisu prijavljeni problemi sa satelitima. Što se tiče Međunarodne svemirske postaje, za nju ionako nije bilo opasnosti jer se nalazi na udaljenosti od oko 400 km od naše planete.

Iz NASA-e ipak kažu kako je orbita ovog asteroida nakon prolaska pored Zemlje modificirana - dok je prije njegova orbita oko Sunca trajala 359 dana, ona je sada produžena te će mu za obilazak Sunca sada trebati 425 dana.

Mars I Mars je imao svoj udar asteroida koji je prouzročio megatsunami visok 250 metara

Kako je za BBC komentirao profesor Don Pollacco sa Sveučilišta u Warwicku u Velikoj Britaniji, i dalje postoje asteroidi koji bi se mogli naći na putanji Zemlje, a koji nisu otkriveni. Rekao je kako je asteroid 2023 BU pored naše planete do sada prošao tisuće puta, no dok nam čak i u slučaju udara u Zemlju od njega ne prijeti neka konkretna opasnost, vjerojatno postoje mnogi veliki neotkriveni asteroidi koji bi mogli probiti našu atmosferu i uzrokovati značajnu štetu, poput onog koji je uzrokovao izumiranje dinosaura.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti