Njujorška aukcijska kuća Sotheby’s ovaj tjedan će prodavati na dražbi predmete iz osobne zbirke američkog astronauta Buzza Aldrina.

Prodaja pod nazivom 'Buzz Aldrin: Američka ikona' održat će se 26. srpnja. Među najzanimljivijim predmetima je jakna koju je Aldrin nosio na misiji leta na Mjesec 1969. godine Apollo 11.

Mjesto slijetanja Apolla 11 na Mjesecu Vidljivi i nakon 53 godine: Pogledajte nevjerojatan NASA-in video prvih tragova čovjeka na Mjesecu

Procjenjuje se da bi se jakna mogla prodati za milijun do dva milijuna dolara.

Ovo je nevjerojatno rijetka stvar, rekla je Cassandra Hatton, voditeljica za znanost i popularnu kulturu u Sotheby'su.

Dodala je da je to jedini odjevni predmet s leta misije Apollo 11 koji se može kupiti.

Druga iznimno zanimljiva stvar je olovka koju je posada Apolla 11 upotrijebila za popravak pokvarenog prekidača strujnog kruga, čime su im spašeni životi.

I olovka bi prema procjenama mogla postići cijenu milijun do dva milijuna dolara.

U zbirci se nalaze i nagrade, medalje i pisma iz astronautova života.

Astronaut Edwin Aldrin na Mjesecu Prije 50 godina prošetao se po Mjesecu, no danas je razočaran: "Trebali bismo se sramiti..."

Mogu bez oklijevanja reći da je ovo najbolja rasprodaja predmeta iz misije istraživanja svemira ikada i da neće biti bolje od ove, rekla je Hatton.

Zasebna dražba održat će se 27. srpnja pod nazivom 'Meteoriti: odabrani primjerci s Mjeseca, Marsa, Veste i više.'

Na toj dražbi prodavat će se komad Mjesečeva meteorita za koji Sotheby's kaže da je drugi najmasivniji komad Mjeseca na Zemlji.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju