Jedna je osoba poginula, a 9 ozlijeđeno u nesreći testnog automobila za autonomnu vožnju

BMW koji se koristi za testiranje autonomne tehnologije izazvao je tragičnu nesreću, no nije poznato je li u trenutku nesreće automobilom upravljao vozač ili tehnologija.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.08.2022. / 14:05

BMW iX (Foto: Afp)

Njemačka policija objavila je kako je u prometnoj nesreći u kojoj je sudjelovao testni automobil za autonomnu vožnju poginula jedna osoba, a 9 ih je ozlijeđeno. Do nesreće je došlo u blizini grada Reutlingena i treba naglasiti da još nema službenih informacija iz policije o tome tko je upravljao vozilom tako da ne treba odmah upirati prstom u autonomnu tehnologiju jer možda je za nesreću kriv čovjek, a ne stroj.

Lamborghini Apple doveo stručnjaka iz Lamborghinija koji će im pomoći u razvoju električnog i autonomnog automobila

Automobil koji se sudario jest električno vozilo za testiranje autonomne vožnje. Trenutno istražujemo je li njime upravljao 43-godišnji vozač ili nije, komentirao je glasnogovornik lokalne policije Michael Schaal. On kaže kako, s obzirom na to da im okolnosti nisu dopuštale, policija još nije razgovarala s vozačem.

Automobil o kojem je riječ jest BMW-om električni iX. Iz njemačkog automobilskog diva oglasili su se o ovom slučaju potvrdivši da je njihovo testno vozilo sudjelovalo u nesreći. Ipak, naglašavaju kako je riječ o vozilu s drugim stupnjem autonomije kakav je već dostupan i u njihovim vozilima koja su dostupna na tržištu. Kompanija također istražuje uzroke nesreće te napominju da je s drugim stupnjem autonomije vozač i dalje jedini odgovoran za upravljanje vozilom.

Do same nesreće došlo je nakon što je BMW iX u kojem je bilo pet osoba, uključujući i bebu od 18 mjeseci (što nekako govori u prilog tome da vozač nije testirao vozilo, već sam upravljao njime jer se postavlja pitanje koja bi osoba zdravog razuma testirala autonomnu vožnju s bebom na stražnjem sjedalu) skrenuo iz svoje trake u zavoju, okrznuvši Citroen i frontalno se sudario s Mercedesom u kojem je poginula 33-godišnji osoba na suvozačkom mjestu.

Baidu Apollo RT6 Baidu predstavio električni autonomni automobil koji vozi čak i ako mu uklonite važan dio

Vozačica Citroena nakon sudara izgubila je kontrolu nad svojim vozilom te udarila u drugi automobil koji je izletio s ceste i zapalio se. Na teren su odmah izašli policija i hitna pomoć, kao i spasilački helikopteri koji su ozlijeđene odveli u bolnicu.

Izvor: AP News
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti