Jednostavna promjena prehrane može pomladiti vaš mozak, znanstvenici otkrivaju i koliko

Prelazak na prehranu punu svježeg povrća i s vrlo malo prerađene hrane mogao bi učiniti čuda za biološku starost ljudskog mozga, pokazalo je novo znanstveno istraživanje.

Branimir Vorša | 10.06.2023. / 08:35

Raznolika prrehrana
Raznolika prrehrana (Foto: Getty Images)

Čini se da mediteranska prehrana bogata povrćem, morskim plodovima i cjelovitim žitaricama usporava znakove ubrzanog starenja mozga koji se obično vide kod pretilosti uz gubitak od samo 1 posto tjelesne težine, piše tim izraelskih znanstvenika u studiji, koja objavljena je u časopisu eLife.

Jednostavan i učinkovit način poboljšanja cjelokupnog stanja tijela

Skeniranje mozga sudionika studije 18 mjeseci nakon promjene načina prehrane, pokazalo je da se starost njihovog mozga čini gotovo 9 mjeseci mlađom od očekivane, u usporedbi s procjenama kronološke starosti njihovog mozga. Ako se ne osjećate starim u skladu s navršenim godinama ili možda vaše tijelo ima dojam da stari brže od vas, to je razlika između biološke i kronološke dobi, objašnjavaju znanstvenici.

Istraživanje pokazuje da je biološka starost više od pukog osjećaja i da se može promatrati u različitim aspektima, poput DNK markera, strukture kromosoma i veza u mozgu.

Iako je poznato da stresni događaji mogu ubrzati biološko starenje, ova studija sugerira da bi poboljšanje prehrane moglo biti jednostavan i učinkovit način poboljšanja cjelokupnog stanja tijela, bez obzira na dob.

Tri različite dijete

U studiji su znanstvenici snimili mozgove 102 sudionika koji su bili dio većeg kliničkog ispitivanja provedenog u Izraelu. Sudionici su slijedili tri različite dijete: mediteransku s orašastim plodovima, ribom i piletinom; mediteranska prehrana s dodacima poput zelenog čaja; ili dijeta temeljena na smjernicama zdrave prehrane.

Procjene starosti mozga temeljene su na algoritmu uvježbanom na snimkama mozga druge skupine od gotovo 300 osoba. Autori studije su otkrili da su u prosjeku ljudi u ispitivanju izgubili oko 2,3 kilograma. Za svaki 1 posto izgubljene tjelesne težine, mozgovi sudionika izgledali su gotovo 9 mjeseci mlađi od njihove kronološke dobi.

Nejasnoće koje su ostale

Još uvijek je neizvjesno mogu li se promjene u povezivanju mozga opažene u ovoj studiji stvarno prevesti u poboljšanja u radu mozga. Složenost fleksibilnih veza mozga još uvijek se istražuje, iako postoje naznake da mediteranska prehrana može pozitivno utjecati na pamćenje, osobito kod starijih osoba.

Studija je također otkrila da su znakovi usporenog starenja mozga povezani s nižim razinama masti u jetri i poboljšanim lipidnim profilima. Međutim, dugoročne implikacije ovih promjena zahtijevaju daljnje istraživanje.

"Naša studija naglašava važnost zdravog načina života, uključujući manju konzumaciju prerađene hrane, slatkiša i pića, u održavanju zdravlja mozga", kaže glavni autor i neuroznanstvenik Gidon Levakov sa Sveučilišta Ben-Gurion u Negevu u Izraelu.

Postoje ograničenja u istraživanju

Važno je napomenuti da, iako su ovi nalazi iz kliničkog ispitivanja u kojem su sudionicima dodijeljene specifične dijete, postoje ograničenja koja treba uzeti u obzir.

Većina sudionika bili su muškarci, a prikupljeni podaci oslanjali su se na internetske ankete o prehrani i životnim navikama, što može dovesti do nekih pristranosti. Osim toga, razina aktivnosti sudionika i pristup članstvu u teretani bili su čimbenici koji su mogli utjecati na rezultate.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti