Jednostavno rješenje za jeftinu i brzu zaštitu prijenosnog računala od krađe koje možete napraviti sami

Jednostavno rješenje stoji oko 130 kuna, a zaštitit će podatke na računalu od krađe.

Martina Čizmić | 03.01.2020. / 09:16

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Naša računala prepuna su podataka za koje ne bismo željeli da padnu u krive ruke. Pri tome ne mislimo na fotografije s godišnjeg odmora, nego na osjetljive financijske podatke, bankarske izvatke, brojeve naših kartica, a možda i neke povjerljive poslovne dokumente.

Zapravo, nismo ni svjesni koliko osjetljivih podataka pohranjujemo na svoje računalo dok nam se ono ne pokvari ili bude ukradeno.

Upravo je krađa najviše zabrinjavala softverskog inženjera Michaela Altfielda. Da, možete osjetljive podatke enkriptirati i tako zaštititi od neovlaštenih pogleda, ali što ako baš radite na nečem osjetljivom na aerodromu i samo na trenutak odložite računalo pored sebe, a ono - nestane?

Altfield je upravo zbog takvih situacija osmislio nešto što bi moglo biti jeftino i potencijalno veoma korisno rješenje. Na svom je blogu objasnio kako vlasnici računala s Linuxom mogu napraviti vlastitu zaštitu koja će automatski ugasiti ili obrisati uređaj ako im ga netko otme iz ruku (ili sa stola). Cijena? 20 dolara odnosno nešto više od 130 kuna.

Svoje je rješenje nazvao "BusKill" i za njegovu "izradu" potrebno je tek nekoliko linija koda. Ideja je da se u sam operativni sustav ubaci pravilo koje pokreće akciju gašenja ili brisanja računala kad god je USB kabel ili USB memorija uklonjena s računala.

Nakon što je postavio pravilo, prilagodio je jedan USB stick. Ubacio je stick u računalo, povezao ga kabelom i potom kabel pričvrstio za hlače. Ako mu netko pokuša oteti laptop, kabel će istrgnuti USB stick iz računala i računalo će se automatski ugasiti ili zaključati. Altfiel je odabrao USB koji koristi magnetski dodatak kako prilikom testiranja ne bi oštetio samo računalo. 

Kako cijela stvar funkcionira u praksi, možete vidjeti u videu koji je objavio.

 

 

Naravno, ako se odlučite na takav način zaštite, budite oprezni da nehotice sami ne ugasite ili obrišete računalo jer ste izvukli USB stick ili zapeli za kabel.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti