Jeff Bezos smatra da je svemiru potreban netko poput Marka Zuckerberga

Mark Zuckerberg iz sobe u studentskom domu pokrenuo je kompaniju koja ima utjecaj na cijeli svijet, a Jeff Bezos nada se da će tako nešto u budućnosti biti moguće i sa svemirskim kompanijama – no prvo je potrebno napraviti infrastrukuru.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.02.2019. / 12:09

Mark Zuckerberg (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Teško je i zamisliti put koji je prošao Jeff Bezos – od osnutka Amazona u svojoj garaži, kada je sam nosio pakete na poštu kako bi ih poslao prvim kupcima sredinom devedesetih do danas, kada je najbogatiji čovjek na svijetu (što bi se uskoro moglo promijeniti nakon razvoda), a vrijednost njegove kompanije u jednom je trenutku premašila bilijun dolara. Taj put zasigurno nije bio lagan, no postoji razlog zbog kojeg je sve to uspio napraviti u relativno kratko vrijeme – imao je na raspolaganju svu potrebnu infrastrukturu koju je iskoristio na najbolji mogući način.

Za pokretanje online trgovine bio mu je potreban internet, što nije bio problem jer je već postojala telekomunikacijska mreža, također je postojao i sustav plaćanja (s karticama) i sustav transporta, odnosno poštanske i dostavne služe koje su isporučivale pakete. Bezos nije morao razvijati takvu infrastrukturu od nule, već je "samo" iskoristio ono što već postoji.

Svemirsko poduzetništvo

Ista takva infrastruktura otvorila je put brojnim poduzetnicima, a tijekom gostovanja i predavanja na Yaleu izdvojio je još jednu osobu koja je iskoristila postojeću infrastrukturu za razvoj velike kompanije s golemim utjecajem na cijeli svijet, iz svoje studentske sobe, bez nekih ulaganja. Riječ je, naravno, o Marku Zuckerbergu te je Bezosova želja da jednom u budućnosti postoje osobe poput Zuckerberga koje će iz svojih studentskih soba započinjati velike svemirske projekte.

Danas je tako nešto, naravno, nemoguće jer ne postoji svemirska infrastruktura i svako se ulaganje mjeri u milijunima i desecima milijuna dolara. Bezos sa svojim kompanijom Blue Origin želi novac koji zaradi od Amazona uložiti u svemirsku tehnologiju i razviti takvu infrastrukturu koja će u budućnosti omogućiti i klincima iz garaža i studentskih domova pokretanje startupova s naglaskom na svemirsku tehnologiju koja bi mogla imati veliki utjecaj na cijelo čovječanstvo.

On želi izgraditi transportnu mrežu koja će potaknuti svemirsko poduzetništvo, a jedan od najvažnijih koraka pri ostvarivanju tog cilja jest razvoj raketnog pogona koji će se moći višekratno koristiti, što bi moglo uštedjeti desetke ili čak više od 100 milijuna dolara po svemirskoj misiji.

Za dvije godine Blue Origin, za koji je Bezos prošle godine rekao da je najvažniji projekt na kojem radi, trebao bi predstaviti raketni sustav New Glenn koji bi se, nakon lansiranja i odvajanja od svemirske letjelice, trebao vratiti na zemlju i ponovno koristiti u budućim misijama.

Daleki je put još ispred Bezosa i razvoja svemirskog poduzetništva, no najbogatiji čovjek na svijetu kaže da "želi taj dinamični život i civilizaciju za unuke naših unuka".

Izvor: Business Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti