Osnivač Amazona, Jeff Bezos ujedno i milijarder koji razvija sistem za slanje turista i eventualno astronauta u svemir, doživio je neuspjeh.

Letjelica bez posade koju djelom financira Jeff Bezos u svom pokušaju vertikalnog uzdizanja naišla je na ozbiljnije smetnje koje za sada nisu otkrivene, no koje bi mogle poljuljati promociju Bijele kuće u svom naumu svemirskog turizma.

Letjelica je trebala prošli tjedna krenuti na put oko suborbite, no ubrzo je izgubila kontakt za inženjerima a time i samu kontrolu.

Cijelu inicijativu podržava administracija američkog predsjednika Baracka Obame, a cilj misije je podržavati suparničke projekte uključujući i Blue Origin kako bi se SAD osigurao u svojim nastojanjima da stignu na svemirsku postaju. Podsjetimo se Space Shuttle je nedavno obavio svoj posljednji let.

Dok glasnogovornici kompanija ne žele komentirati na neuspjeh letjelice, koja ukazuje na rizik privatnih pothvata da se stigne u svemir, NASA i federalna administracija avijatičara istaknuli su da se za potencijalni neuspjeh znalo unaprijed.

Via WallStreetJournal

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju