Jeste li ga vidjeli? Sjajan meteor osvijetlio noćno nebo iznad Hrvatske

Opažanjem meteora, moguće je odraditi mjesto njegovog pada. No, u ovom slučaju od njega nije ostalo - ništa.

Martina Čizmić | 13.10.2022. / 09:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Hrvatski astronomski savez objavio je fotografiju meteora kojeg su neki uspjeli primijetiti na noćnom nebu iznad Hrvatske. Kako su napisali u objavi na Facebooku, meteor je "bio sjajan", ali od njega nije ostalo ništa. 

Meteor snimljen s postaje u Jankovcu Vatrena kugla obasjala nebo iznad Dalmacije, sve je snimljeno: "Dobili smo brojne dojave..."

Izgorio je negdje između Banja Luke i Bihaća i od njega nije ništa ostalo, napisali su uz fotografiju meteora koju je zabilježila kamera u Zvjezdanom selu Mosor. 

Meteori su mala nebeska tijela koja ulijeću u atmosferu Zemlje i tamo izgaraju. Obično su manjih dimenzija (promjera od nekoliko centimetara do nekoliko metara), a u atmosferu ulaz brzinom manjom od 100 kilometara u sekundi.

Prilikom prolaska kroz atmosferu dolazi do izgaranja pa je noću moguće vidjeti snažnu svjetlost i svjetlosni trag iza meteora. Neki meteori mogu biti veoma sjajni, sjajniji i od Mjeseca pa nije neobično da takvi sjajni meteori budu vidljivi i danu.

Sklonište Pakline Na Biokovu postavljeni IoT mjerni uređaji za prikupljanje meteoroloških podataka

Opažanjem meteora, moguće je odraditi mjesto njegovog pada. Ovisno o sastavu meteora, oni prilikom udara u površinu Zemlje mogu ostaviti karter ili se potpuno raspasti.

Jedan od najpoznatijih meteora koji je pronađen na području Hrvatske, poznat kao "Zagrebačko željezo", pao je pored mjesta Hraščine u Hrvatskom Zagorju 26. svibnja 1751. godine. Iako se meteorit zabio u zemlju, izvađena su dva prilično velika komada - od 40 i od 9 kilograma. Oba se čuvaju u bečkom Prirodoslovnom muzeju, dok se u zagrebačkom Prirodoslovnom muzeju može vidjeti zanimljiva polirana pločica napravljena od dijela tog meteorita.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti