Jeste li primijetili veliku promjenu u Google Chromeu?

Iz Googlea su se na ovu promjenu odlučili nakon povratnih informacija korisnika.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.08.2023. / 09:08

Surfanje (Foto: Getty Images)

Googleov Chrome najpopularniji je internetski preglednik na svijetu te većina korisnika na svojim računalima surfa upravo preko njega. Kako bi Chrome i dalje ostao popularan među korisnicima, Google ga konstantno poboljšava i nadograđuje novim opcijama, a jedna od posljednjih promjena odnosi se na traku na kojoj se prikazuje sadržaj koji je preuzet s interneta.

  Web-preglednik Chrome Google predstavio opciju za Chrome koja će ubrzati rad vašeg računala

Godinama se ta traka nalazila na dnu ekrana. Nakon što bi korisnici počeli s preuzimanjem sadržaja, na donjem dijelu ekrana pojavila bi se traka s imenom dokumenta koji se preuzima i podacima o količini preuzetog sadržaja i vremenu koje je potrebno do kraja preuzimanja. Također, na istom mjestu bilo je moguće pauzirati i zaustaviti preuzimanje.

No problem je bio u tome što korisnici nisu bili zadovoljni s takvim prikazom trake za preuzimanje. U razgovoru s njima iz Googlea kažu kako su se korisnici Chromea ponajviše požalili na tri stvari vezane za tu traku. Prvo je što zauzima dio ekrana, pa se smanjuje prostor za prikaz internetskih stranica, što je pogotovo problematično na manjim ekranima prijenosnih računala. Drugi problem bio je u tome što traka s prikazom preuzetog sadržaja nije automatski nestajala, već su je korisnici morali sami isključiti, dok je treći problem u činjenici što ta traka više nije bila moderna niti u skladu s korisničkim sučeljem Chromea.

Zbog navedenih razloga iz Googlea su se odlučili na promjene vezane uz tu traku za preuzimanje, koja se više neće prikazivati na donjem dijelu ekrana. Umjesto toga, kada korisnici započnu preuzimanje sadržaja s interneta, u gornjem desnom kutu adresne trake prikazat će se ikona za preuzimanje s osnovnim informacijama. S istog mjesta korisnici će moći kliknuti na opciju otvaranja preuzetog sadržaja, kao i otvaranja mape u koju je pohranjen taj sadržaj.

Novi oblici Chromebookova Krajem godine na tržištu očekujemo premium modele Chromebookova

Također, kao i dosad, sav preuzeti sadržaj može se pregledati klikom na opciju "Preuzimanje", koja se nalazi među Chromevim opcijama koje se otvaraju klikom na tri točkice u gornjem desnom kutu preglednika.

Nova opcija na Chromeu namijenjena je samo za računala i Google je počeo s njezinom distribucijom na računalima koja rade na Windowsima, Linuxu, ChromeOS-u i Macovima. Na 9to5 Googleu kažu kako će svima biti dostupna tijekom sljedećih nekoliko tjedana i vjerojatno je možete očekivati s nadogradnjom preglednika.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti