Google predstavio opciju za Chrome koja će ubrzati rad vašeg računala

Noviteti za Chrome bit će dostupni nakon nadogradnje tog preglednika internetskih stranica na verziju 110.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.02.2023. / 16:00

Chrome web preglednik
Web-preglednik Chrome (Foto: Zimo)

Google je još u prvoj polovici prosinca najavio dva velika noviteta koja priprema u svom pregledniku internetskih stranica Chrome. Ovaj tjedan ti su noviteti postali dostupni svim korisnicima ovog browsera na računalima, no prvo ga je potrebno nadograditi na verziju 110.

Smartphone Google poboljšava privatnost surfanja na Androidima

Novosti na Chromeu odnose se na uštedu energije i smanjenu potrošnju memorije i to za čak 30 posto. Iako je Chrome poznat po svojoj brzini, sigurnosti i brojnim opcijama, on je i veliki potrošač memorije, što mnogima stvara probleme prilikom surfanja, pogotovo korisnicima s računalima s manjom količinom RAM-a.

Google je tome stao na kraj tako što je s novom nadogradnjom odlučio uspavati neaktivne tabove, odnosno memorija računala trošit će se samo na kartice koje su trenutačno otvorene, dok će ostale kartice hibernirati sve dok ih se ponovno ne otvori, što bi trebalo utjecati na smanjenje korištenja memorijskih resursa računala za skoro trećinu.

U novoj verziji Chromea opcija štednje memorije automatski je aktivirana, a ako ne želite da Chrome oslobodi memoriju od neaktivnih kartica, tu opciju možete isključiti pod Postavke/Uspješnost. Ako želite da neke web-lokacije uvijek budu aktivne, i to možete urediti na istom mjestu, odnosno tu se mogu dodati stranice koje često posjećujete i želite da uvijek budu aktivne.

Pretraživanje interneta, ilustracija Koristite Chrome? Google je predstavio nove opcije koje olakšavaju njegovo korištenje

Što se tiče opcije uštede energije, ona se aktivira kada postotak baterije padne ispod dvadeset posto. Chrome tada automatski ograničava pozadinske aktivnosti, kao i vizualne efekte na internetskim stranicama poput animacija i glatkog skrolanja.

Novu verziju Googleova web-preglednika možete preuzeti direktno s Googleovih stranica, odnosno možete je nadograditi manualno klikom na Postavke/O Chromeu.

Izvor: Digital Trends

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti