Jesu li objave na Twitteru prošle zime otkrile širenje korone prije službenih podataka?

Analiza objava na Twitteru prošle zime pokazuje povećanje objava u kojima se spominju simptomi poput upale pluća i suhog kašlja.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.01.2021. / 08:05

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kaže se kako su podaci nova nafta, a kakve nam sve informacije mogu otkriti na prvi pogled nevažni i nepovezani podaci pokazalo je istraživanje o objavama na Twitteru tijekom prošle zime. Znanstvenici su htjeli saznati mogu li se na temelju korisničkih aktivnosti na toj mreži saznati informacije o zarazi i širenju koronavirusa prije nego su otkrivene prve zaražene osobe u tim zemljama.

Slika nije dostupna Objavljena lista zemalja koje su najbolje i najgore upravljale pandemijom koronavirusa, evo gdje se nalazi Hrvatska

Znanstvenici su proučavali korisničke objave u sedam europskih država, analiziravši skoro 900 tisuća objava više od 570 tisuća jedinstvenih korisnika. Prvo su pretraživali objave u kojima se spominje upala pluća, a nakon toga i objave u kojima se spominju drugi simptomi bolesti COVID-19 poput suhog kašlja. Te su podatke usporedili s prijašnjom razdobljima do 2014. godine.

Rezultati su pokazali, pogađate, značajan porast objava sa spomenutim pojmovima, odnosno simptomima zaraze koronavirusom u većini zemalja. Ono što je također važno napomenuti jest da je najveći broj objava sa simptomima bio na područjima na kojima je naknadno buknula zaraza. Npr. tvitovi ukazuju na širenje korone u Italiji još u prvom tjednu 2020. godine, puno ranije nego je zabilježena prva službeno zaražena osoba (neka su naknadna istraživanja pokazala da je korona kružila Italijom još od studenog 2019.). Slični su rezultati zabilježeni i u Francuskoj, dok su se znakovi korone na društvenim mrežama u Španjolskoj, Poljskoj i Velikoj Britaniji pojavili dva tjedna prije prvih službenih slučajeva.

Slika nije dostupna Preliminarno istraživanje otkrilo: Koktel antitijela mogao bi štititi ukućane oboljelog od COVID-19

Rezultati su svakako zanimljivi i, smatra Massimo Riccaboni s IMT Instituta za napredne studije u Lucci, potvrđuju dokaze da društvene mreže mogu biti koristan alat za epidemiološki nadzor. Praćenje podataka s njih može pomoći u detektiranju prvih signala novih bolesti i praćenju njihova razvoja, vjeruje Riccaboni, no naglašava kako to ne može biti alat za predviđanje novih bolesti i epidemija, jer bi prvo trebali imati puno više informacija o tim bolestima. Zato tek sada, s ovakvim odmakom i sa svim saznanjima kakva nismo imali prije godine dana, možemo prepoznati “upozorenja” kakve je Twitter slao prošle zime.

Izvor: Science Alert
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti