Još jedan palac dolje benzincima i dizelašima: Kalifornija planira zabraniti prodaju vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem

Brojne države najavile su kraj za benzince i dizelaše, a isto je najavio i guverner Kalifornije - nada se kako će to biti 2035. godine.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.09.2020. / 14:00

Ispušni plinovi, ilustracija (Foto: Getty Images)

Tijekom sljedećih 15 godina zabranit ćemo prodaju automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem u Kaliforniji, najavio je guverner te savezne države Gavin Newsom prilikom potpisivanja izvršne uredbe koja označava početak kraja za benzince i dizelaše. Taj potez stavlja Kaliforniju uz bok državama koje su već donijele istu odluku ili su najavile zabranu prodaje takvih automobila poput Francuske, Njemačke, Norveške, Nizozemske, a posljednje informacije kažu da bi takva zabrana u Velikoj Britaniji mogla nastupiti već 2030. godine.

Električni mini Posljednje desetljeće benzinaca i dizelaša: Još jedan dokaz da se bliži kraj tradicionalnih automobila

Newsom kaže kako je izbacivanje benzinaca i dizelaša (zabranjena je prodaja novih vozila, no ne i posjedovanje starijih vozila, kao i njihova preprodaja), veliki korak u borbi protiv klimatskih promjena. Stručnjaci smatraju kako je upravo promjena klime na našem planetu glavni uzrok požara koji tjednima uništavaju Kaliforniju.

Smanjenjem stakleničkih plinova, naglasio je guverner na konferenciji za medije, žele smanjiti astmu među stanovništvom, podizanje razine mora i otapanje ledenjaka te vjeruje kako je to politika koju bi trebale pratiti i ostale savezne države. Prije stupanja na snagu te uredbe, još se o njoj mora oglasiti i potvrditi je Trumpov kabinet, koji bi mogao stvarati probleme.

Slika nije dostupna Amerikanci bi mogli uštedjeti oko 70 milijardi dolara godišnje prelaskom na električna vozila

Kalifornija je najveće američko automobilsko tržište, kao i najveće tržište za električna vozila u SAD-u, a i bez donošenja takvih uredbi jasno je kako će prodaja električnih automobila rasti sve većom brzinom. Kako će takva vozila biti jeftinija, imat će izdržljivije baterije, a rast će i broj punionica (na kojima će punjenje biti sve brže), čini se kako će dugoročno mnogima biti isplativije uložiti u automobil s električnim motorom u odnosu na benzince i dizelaše.

Izvor: RT
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti