Posljednje desetljeće benzinaca i dizelaša: Još jedan dokaz da se bliži kraj tradicionalnih automobila

Budućnost, smatraju stručnjaci automobilske industrije, pripada električnim vozilima, a čini se da bi taj kraj mogao doći prije od očekivanja.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.09.2020. / 13:12

Električni mini (Foto: BMW Group)

Već za 10 godina u Velikoj Britaniji mogla bi biti zabranjena prodaja automobila s benzinskim i dizelskim motorima, tvrde britanski mediji upoznati s planovima vlade. Prvotni plan bio je obustaviti prodaju 2040., nakon čega se spominjala 2035. pa 2032. godine, no čini se da je plan Johnsona i ekipe što ranije pokazati palac dolje fosilnim gorivima i okrenuti se vozilima na struju već od 2030.

Slika nije dostupna Počinje novo razdoblje za VW: Najavljen početak prodaje vozila koje bi trebalo imati važnost poput Bube i Golfa

  Slika nije dostupna Novi električni BMW: Predstavljen model iX3

Britanska vlada navodno je već donijela takav plan, no zbog koronakrize i ponovno sve većeg broja zaraženih, morali su promijeniti prioritete te na The Guardianu sada kažu kako službenu objavu možemo očekivati krajem godine. Prema njima, premijer Johnson nada se kako bi nova zelena politika, koja uključuje i zabranu benzinaca i dizelaša, mogla utjecati na brži ekonomski oporavak oslanjanjem na obnovljive izvore energije te da bi britanska ekonomija do 2050. trebala postati ugljično neutralna.

Jedan od razloga požurivanja roka za vozila s motorima s unutrašnjim izgaranjem jest i uvjeravanje stručnjaka da je infrastruktura za e-vozila spremna i da može izdržati povećanje potražnje za električnom energijom. Graeme Cooper, direktor National Grida, kompanije koja upravlja strujom i plinom u Velikoj Britaniji, smatra kako su strahovi da nacionalna električna mreža neće izdržati veliko opterećenje koje će donijeti stotine tisuća, a s vremenom i milijuni električnih vozila - neutemeljeni. Za elektrifikaciju većine cestovnog prometa, pored vozila za prijevoz teške robe, bit će potrebno za trećinu više energije u odnosu na trenutačne potrebe u Velikoj Britaniji, što ne bi trebao biti problem.

Slika nije dostupna Hyundai najavio novi brend električnih automobila i tri nova e-vozila

Slika nije dostupna Amerikanci bi mogli uštedjeti oko 70 milijardi dolara godišnje prelaskom na električna vozila

Planove o zabrani prodaje benzinaca i dizelaša već su najavile i brojne druge europske zemlje te bi zabrana u Francuskoj trebala nastupiti 2040., dok crveno svjetlo za automobile pokretane na fosilna goriva u Njemačkoj, Irskoj i Nizozemskoj također očekujemo 2030. Naravno, zabrana prodaje ne znači da će takva vozila nestati s prometnica te će se godinama, odnosno sigurno još desetljeće-dva voziti automobili s benzinskim motorima koji su kupljeni prije tog roka, no nakon toga svi će morati kupovati vozila s električnim motorom ili nekim drugim alternativnim (zelenim) pogonom.

Izvor: The Guardian
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti