Novi električni BMW: Predstavljen model iX3

BMW do 2023. planira predstaviti 13 električnih vozila, a ovaj tjedan podigli su zavjesu s prvog takvog automobila, modela iX3.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.07.2020. / 10:57

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Konkurencija na tržištu električnih automobila sve je veća. Pored, naravno, Tesle, u relativno kratko vrijeme nekoliko je europskih automobilskih kompanija poput Audija i Cupre predstavilo svoje adute s kojima namjeravaju osvojiti ljubitelje e-vozila. Jučer je došao red i na BMW, koji je službeno prikazao model iX3.

Slika nije dostupna Električna verzija nadolazećeg BMW-a M5 imat će više od 1000 KS

Na prvi pogled jasno je koliko se novi model razlikuje od vozila i3 te je sličniji klasičnim "X" vozilima koje pokreću benzinski, a ne električni motori. S jedne strane takav bi dizajn mogao privući veći broj korisnika, no s druge strane, kako naglašavaju na The Vergeu, BMW je tim potezom samo ugurao e-motor u vozilo prvotno dizajnirano za motore s unutarnjim izgaranjem. Posljedica toga je manje mjesta za bateriju, električni motor i ostale tehnologije u odnosu na vozila dizajnirana na platformama isključivo za motore na struju.

Što se performansi tiče, treba izdvojiti 80 kWh bateriju koja omogućuje domet od respektabilnih 460 km (po WLTP-u), električni motor snage više od 280 konja te ubrzanje od 0 do 100 km/h za 6,8 sekundi. Kako je riječ o BWM-u, i to još vozilu s električnim motorom, jasno je da se ne radi o jeftinom automobilu te je za njega potrebno izdvojiti 68 tisuća eura. BWM-ov SUV proizvodit će se u tvornicama u Kini i od kraja godine bit će dostupan na tom tržištu, ali i na tržištu europskih zemalja, dok ga ne treba očekivati u prodaji u SAD-u.

Slika nije dostupna Počinje novo razdoblje za VW: Najavljen početak prodaje vozila koje bi trebalo imati važnost poput Bube i Golfa

Što se baterije tiče, podržava punjenje do 150 kW, tako da se od 0 do 80 posto baterija može napuniti u malo više od 30 minuta, dok se za desetak minuta može napuniti da bez problema prijeđe oko 100 kilometara.

BMW iX3 samo je prvi korak u ispunjenju najavljena plana bavarske tvrtke prema kojem će do 2023. BMW predstaviti čak 13 električnih vozila. S nestrpljenjem iščekujemo ostale modele.

Izvor: The Verge
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti