Hyundai najavio novi brend električnih automobila i tri nova e-vozila

Do 2025. Hyundai namjerava predstaviti tri električna automobilu u sklopu novog brenda e-vozila Ioniq.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.08.2020. / 09:36

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako su razmišljanja analitičara o tome kada će prodaja električnih vozila premašiti prodaju benzinaca i dizelaša različita, automobilskim kompanijama jasno je kako su e-vozila budućnost. Broj električnih vozila na cestama raste, a sve se više radi i na infrastrukturi te broj stanica za punjenje konstantno raste. Uz razvijeniju infrastrukturu, izdržljivije baterije, kao i povoljnije cijene automobila na struju, jasno je kako će interes za njima sve više rasti.

Mate Rimac i Euisun Chung Dobar posao u Svetoj Nedelji: Hyundai i Kia ulažu 600 milijuna kuna u Rimac Automobile

Električni Hyundai S Rimčevom tehnologijom? Sljedećeg mjeseca Hyundai predstavlja električni sportski automobil

Prema najavama iz velikih automobilskih kompanija, tijekom sljedećih nekoliko godina na tržištu će se pojaviti brojni novi modeli vozila s električnih motorima, a jedna od kompanija koja ima velike planove na tržištu je i Hyundai. Ta nam je kompanija posebno zanimljiva jer je prošle godine Hyundai Motor Group s Rimac Automobilima dogovorio strateško partnerstvo teško 80 milijuna dolara.

Hyundai na tržištu već prodaje električnu Konu te električni model Ioniq, a upravo će na tom brendu tvrtka bazirati svoja vozila budućnosti. Naime, električne automobila prodavat će pod brendom Ioniq te do 2025. namjeravaju predstaviti tri takva automobila.

Prvi model, Ioniq 5, koji bi se na tržištu trebao pojaviti već sljedeće godine baziran je na ranije predstavljenom konceptu Hyundai 45. Riječ je o konceptom vozilu retro izgleda napravljenom povodom 45. godišnjice prvog automobila koji je u potpunosti razvila južnokorejska tvrtka, modelu Pony. Godinu poslije na tržištu možemo očekivati Ioniq 6, još jedno vozilo bazirano na prikazanom konceptu. Model Prophecy futuristički je automobil sportskog dizajna koji će, do predstavljanja službenog modela, sigurno doživjeti neke promjene.

Dok bi dizajn mogao biti sličan, jedna od karakteristika tog koncepta jest autonomnost, no dok bi vozilo moglo imati neke autonomne opcije, sigurno je kako još neće biti spremno na potpuno preuzimanje uloge vozača. Također, koncept nema ni papučica gasa i kočnice, ni volana, već neku vrstu palica/joysticka za upravljanje te možemo biti uvjereni kako će model koji će se pojaviti u proizvodnji imati klasične upravljačke komande.

Slika nije dostupna Predstavljen još jedan neobičan koncept električnog automobila, otkrijte tajno oružje ovog modela

Posljednji od tri modela na tržištu bi se trebao pojaviti 2024. i riječ o modelu Ioniq 7. O njemu trenutačno nema nikakvih poznatih informacija, osim da je riječ o velikom SUV-u. Sva tri modela bit će bazirana na istoj modularnoj platformi (Electric Global Modular Platform - E-GMP), a što se tiče očekivanja od novih modela, Hyundai planira do 2025. prodati milijun e-vozila.

Izvor: Digital Trends
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti