Još jedan poznati proizvođač automobila najavio kraj za benzince i dizelaše

Za četiri godine Fiat će početi s postupnim povlačenjem vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem, a nakon 2030. u ponudi će imati samo električna vozila.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.06.2021. / 09:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sve većem broju proizvođača automobila koji su najavili da budućnost pripada električnim vozilima te da će s vremenom iz prodaje povući automobile s motorima s unutarnjim izgaranjem, pridružila se još jedna poznata tvrtka. Ovaj tjedan iz Fiata su tako najavili da će početi s povlačenjem benzinaca i dizelaša od 2025., dok će nakon 2030. u ponudi imati samo automobile s električnim motorima. To je radikalna promjena za Fiat, rekao je generalni direktor kompanije Olivier Francois.

Slika nije dostupna Dobra vijest za sve vozače: Evo kad bi električni automobili trebali biti jeftiniji od klasičnih

Prvi korak u tom smjeru napravili su s nedavnim predstavljanjem nove verzije svog popularnog modela Fiat 500. Naime, novi model nije dostupan u verzijama s motorima s unutarnjim izgaranjem, već samo u izvedbi s električnim motorom. Prilikom predstavljanja iz Fiata su komentirali kako žele poboljšati pristup električnim vozilima, unaprijediti infrastrukturu stanica za punjenje, kao i dati svoj doprinos što čišćem zraku.

Odluku o lansiranju novog modela 500, kao samo električnog automobila, donijeli smo prije Covida-19. Već nam je tada bilo jasno kako svijet više ne može pristajati na kompromise, komentirao je odluku o prelasku Francois, dodavši da su morali “nešto napraviti za Zemlju”.

Subvencije za ekološka vozila Nova runda poticaja za električna vozila, no ove godine uz nešto promijenjene uvjete: "Na takav, vrlo brz način izvrši se prijava"

Usprkos najavljenom fokusu na električna vozila, iz kompanije nisu objavili informacije o nekim novim modelima s e-motorima koje razvijaju i koje bi od njih mogli očekivati u budućnosti. Ono što je ipak poznato je da se neće fokusirati samo na manje, odnosno gradske automobile, već bi s vremenom svi njihovi modeli trebali raditi na struju. Kako će se s povećanjem broja takvih vozila uvelike povećati i potreba za punionicama, iz tvrtke kažu da će raditi i na rješavanju tog problema pa namjeravaju povećati broj stanica za punjenje.

Izvor: Engadget

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti