Nova runda poticaja za električna vozila, no ove godine uz nešto promijenjene uvjete: "Na takav, vrlo brz način izvrši se prijava"

Počinje novi krug subvencija za kupnju električnih i hibridnih automobila. Doznajte kako uz poticaj države do električnog ljubimca već za 70 tisuća kuna. Sve je istražio Dalibor Špadina.

T.Ž. | 27.05.2021. / 06:28

Galerija

Bruno je jedan od 1300 vlasnika električnih vozila u Hrvatskoj. Kaže da dosad nije imao problema u svakodnevnom životu vozača zato što se odlučio za ekologiju. Još nije ostao na cesti bez struje.

''I kad je pisalo da imam još desetak kilometara, bilo je dovoljno struje. Ako se vozite polagano, dođete do punjača i sve možete riješiti. Najdulji put bez punjenja prošao sam od Zagreba do Graza, mogu doći do Umaga preko Slovenije, do Zadra također mogu bez problema doći s jednim punjenjem'', priča Bruno Badurina, vlasnik električnog vozila.

Za sve koji žele voziti na struju sljedeći mjesec stiže novi krug subvencija. Iznos je 70 tisuća kuna po vozilu, a za tvrtke maksimalno 400 tisuća ako kupuju više vozila. Osim električnih poticat će se i kupnja hibridnih te vozila na plin i vodik. Natječaj ide po novim pravilima.

''Dođu na prodajno mjesto, u autosalon te daju svoje podatke, koje će prodajno mjesto unositi u naš sustav za njih. Na takav, vrlo brz i efikasan način izvrše prijavu. Podaci o statusu, tijeku poziva i iskorištenosti sredstava bit će javno dostupni na našim web-stranicama'', objašnjava Maja Rajačić iz Fonda za zaštitu okoliša.

Najpovoljniji mali gradski električni automobil stoji oko 140 tisuća kuna, uz subvenciju se iznos smanji na 70 tisuća, dok za istu klasu vozila na konvencionalno gorivo treba izdvojiti oko 100 tisuća kuna. Iako u prometu ne zagađuju, kod utjecaja električnih vozila na okoliš problem i dalje ostaje zagađenje pri proizvodnji, ali i kad postanu autootpad.

''U fazi reciklaže, tj. zbrinjavanja dotrajalog automobila treba voditi računa o nešto većoj proizvodnji emisije CO2 kad su u pitanju reciklaža baterija i drugih sklopova električnih automobila'', kaže Goran Pejić iz Centra za vozila Hrvatske.

Za sve koji uz novi krug subvencija žele ući u društvo desetak tisuća vlasnika ekoloških vozila novo je pravilo da će prilikom prijave morati ostaviti i simboličan polog kao dokaz da su ozbiljni kupci.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti