Još jedno zeleno svjetlo: EMA uvjetno odobrila Johnson & Johnsonovo cjepivo protiv COVID-19

Europska komisija naručila je 200 milijuna doza Johnson & Johnsonova cjepiva, uz mogućnost nabave dodatnih 200 milijuna doza. Sto milijuna doza treba se isporučiti do lipnja.

Hina | 11.03.2021. / 14:43

Europska agencija za lijekove (EMA) uvjetno je u četvrtak preporučila odobravanje cjepiva protiv COVID-19 američke tvrtke Johnson & Johnson koje se daje u jednoj dozi.

Očekuje se da će Europska komisija ubrzo dati zeleno svjetlo za puštanje na tržište toga cjepiva. To je četvrto cjepivo protiv COVID-19 koje će biti odobreno u Europskoj uniji nakon Pfizerova, Modernina i AstraZenecina.

Za razliku od ostalih proizvođača, Johnson & Johnson je razvio jednodozno cjepivo protiv COVID-19.

Europska komisija je naručila 200 milijuna doza Johnson & Johnsonova cjepiva, uz mogućnost nabave dodatnih 200 milijuna doza. Sto milijuna doza treba se isporučiti do lipnja.

Međutim, početkom ožujka J&J je upozorio Europsku uniju da bi problemi u opskrbi mogli zakomplicirati plan isporuke 55 milijuna doza cjepiva bloku u drugom kvartalu godine.

Svako novo kašnjenje bio bi dodatni udarac europskom planu cijepljenja koji su već otežale smanjene pošiljke proizvođača cjepiva i sporo uvođenje cijepljenja u brojnim članicama bloka.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti