Još nije gotovo! WannaCry ransomware "zatvorio " Hondinu tvornicu u Japanu

Nakon napada WannaCry ransomwarea Hondina tvornica u Japanu ovog je ponedjeljka stopirala proizvodnju

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.06.2017. / 15:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

WannaCry ranosmware prošlog je mjeseca zarazio milijune računala diljem svijeta te su nakon ovog napada brojne kompanije nadogradile računala i povećala sigurnost kako bi se u budućnosti izbjegli slični problemi. No, iako se u mediji WannaCry više ne spominje previše, ovaj je malware i dalje aktivan te korisnicima i kompanijama stvara probleme.

Prije nekoliko dana Honda je privremeno zaustavila proizvodnju u tvornici Sayama nakon što je otkriveno da je WannaCry zarazio računalnu mrežu ove kompanije u Japanu, Sjevernoj, Americi, Kini i drugim zemljama. Ipak, ovaj malware utjecao je na proizvodnju samo u tvornici  Sayama u kojoj se proizvode modeli Accord, Odyssey i StepWagon, a zbog napada stopirana je proizvodnja oko tisuću vozila.

Nakon stanke u proizvodnji ovog ponedjeljka, već utorak u ovoj tvornici nastavljena je proizvodnja po starom. Nakon napada iz Honde su najavili kako će poduzeti dodatne korake kako bi dodatno pojačali sigurnost računalnog sustavu i zaštitili se od budućih napada.

Nakon Hondinih tvornica, WannaCry zarazio je i 55 kamera za nadzor brzine na cestama u Australiji (do zaraze je došlo nakon što je osoba zadužena za održavanje prenijela malware putem zaraženog USB-a), no kako kamere nisu povezane s internetom, nije se raširio dalje.

Rafe Pilling iz SecureWorks Counter Threat Unita komentirao je za ZDnet kako je riječ o novoj verziji WannaCrya koja se pokušava agresivno širiti dalje i zaraziti nezaštićena računala tako da nije isključeno da može doći do novog širenja ovog ransomwarea. Jedan od problema zbog kojeg bi moglo doći do nove potencijalne zaraze jest što i dalje veliki broj računala diljem svijeta koristi stare i nezaštićene verzije operativnih sustava.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti