Julian Assange posustaje i napušta ekvadorsku ambasadu radi zdrastvenih problema?

Julian Assange jedan je od najpoznatijih zvizdača, a njegov WikiLeaks poznat je po objavljivanju tajnih dokumenata unazad četiri godine.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 18.08.2014. / 13:15

Julian Assange posustaje i napušta ekvadorsku ambasadu radi zdrastvenih problema?

Julian Assange jedan je od najpoznatijih zviždača, a njegov WikiLeaks poznat je po objavljivanju tajnih dokumenata unazad četiri godine. 

Prisjetimo se, Assange od 2012. godine živi u ekvadorskoj ambasadi u Londonu zbog optužba da je seksualno zlostavljao žensku osobu. Činjenica je da bi Assange mogao završiti u zatvoru, ako izađe iz ambasade. 

Točan datum izlaska za sada je nepoznat, no 43-godišnji Australac dodao je kako izlazi “uskoro”, no ne iz razloga koji se navode u australskim medijima. Razlog njegove odluke o izlasku je lošije zdravstveno stanje, odnosno potreba za liječenjem srca i pluća, radi “nedostatka vitamina D, odnosno zbog nedostatka sunca”. 

Detalji o njegovim daljnjim postupcima su i dalje nepoznanica, no sam Assange dodao je kako će se i dalje razvijati njegove intrige. Dopisnik Sky Newsa Martin Brunt istaknuo je kako je Assange jučer dao intervju za novine, te kako je zvučao vrlo potišteno. “Mnogo borbenog duha je nestalo u njemu. Od njemu bliskih ljudi doznali smo kako je Assange prilično bolestan.”  

Ekvadorski ministar vanjskih poslova optužio je britansku vladu da nemaju interesa u pronalasku diplomatskog rješenja od Assangeovog dvogodišnjeg boravka u ambasadi u Londonu, prenosi Guardian iako su u nekoliko navrata slali papirologiju za sporazumno rješenje, no britanska vlada pojačava sigurnost oko Assangea kako bi bili sigurni da ne napusti ambasadu. 

Assange je u obraćanju javnosti istaknuo: “Možda je vrijeme da se razmisli o tome da li je WikiLeaks nije glavni problem na zapadu, možda su moja izdavačka kuća i ja manji problem nego islamske zajednice u Iraku. Zašto se troši 240.000 funti mjesečno na mene kada bi taj novac mogli potrošiti na bolničke ležajeve, obroke ili plaće za prosvjetare. Britanska je policija potrošila preko 7 milijuna funti čuvajaći ambasadu, što je smiješno velik bačen novac poreznih obveznika.” 

Glasnogovornica Assangea Kristinn Hrafnsson istaknula je kako je Julian spreman napustiti ambasadu čim se vanjska opsada prekine i ponudi mu se siguran prolaz. “Njegove su torbe spremne.” 

Na ZIMO možete pratiti daljnji tijek vijesti o situaciji s Assangeom, navratite češće!

Foto Flickr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti