Julian Assange želi zaposliti otpuštenog Googleova pisca manifesta

Čini se kako se Assange slaže s Damoreom ili barem s onim što je bivši googleovac iznio u manifestu.

Martina Čizmić | 09.08.2017. / 13:23

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon što je zbog svog manifesta u kojem ističe da žene nisu sposobne za rad u IT-industriji dobio otkaz, inženjer James Damore dobio je ponudu za posao od neobičnog izvora.

Naime, na svom je Twitter-profilu osnivač WikiLeaksa Julian Assange javno ponudio posao bivšem googleovcu.

Assange je istaknuo kako je "cenzura za gubitnike" te kako svatko ima pravo na svoje mišljenje. Čak je i naveo nekoliko izvora koji, čini se, podupiru mišljenje inženjera.

Podsjetimo, Damore je u svom manifestu koji se poput požara proširio po Googleu, a onda dospio i u medije, naveo kako su brojne značajke koje se smatraju seksističkim stereotipovima zapravo temeljna obilježja ljudske prirode.

Nakon što su ga prozvali seksistom, Damore je pokušao pojasniti kako su njegove ideje krivo shvaćene.

Cijenim različitost i inkluziju. Ne tvrdim da seksizam ne postoji i ne podržavam korištenje stereotipa, napisao je kako bi pojasnio što je točno mislio.

Damore je u intervjuu objavljenom na YouTubeu ispričao kako je manifest nastao tijekom leta za Kinu te da ga je napisao "iz ljubavi prema Googleu".

Mnogo je toga proizašlo iz toga što sam vidio neke probleme s našom kulturom u Googleu, gdje je mnogo ljudi koji nisu u toj grupi imalo osjećaj da su izolirani i osamljeni, rekao je u intervjuu te dodao kako je zaista mislio da je to problem koji Google mora riješiti.

Manifest je nastao nakon što je polazio "tajni" trening na kojem se poticala različitost, ali koji mu nije baš najbolje sjeo.

Bilo je mnogo zabrana. Ne, ne smiješ reći to. To je seksizam. Postoji toliko licemjerja u stvarima koje su rekli. Zato sam odlučio napisati dokument koji će pojasniti moja razmišljanja, pojašnjava Damore u intervjuu.

No, to mu nije pomoglo. Otpušten je jer je, kako su pojasnili u Googleu, prekršio njihova pravila ponašanja koja se jasno protive diskriminaciji i seksizmu.

Inače, američki Labor Department (Ministarstvo rada) istražuje Google kako bi utvrdio jesu li žene neopravdano plaćene manje od muškaraca. Google tvrdi da tome nije tako.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti