Kad bi Kina slijedila zapadni pristup, rasplamsala bi epidemiju

Da se Kinezi ne ugledaju na Zapadne zemlje u borbi protiv pandemije govori i njihova politika nulte stope tolerancije prema COVID-19, zbog koje ne pune svjetske naslovnice crnim brojkama.

Hina | 28.11.2021. / 08:23

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kina bi se mogla suočiti s više od 630.000 slučajeva zaraze COVID-19 dnevno ako odustane od politike nulte tolerancije ukidanjem ograničenja putovanja i prikloni se zapadnim pristupima, pokazalo je istraživanje matematičara sa Sveučilišta u Pekingu.

U izvješću koje je Kineski centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio u China CDC Weekly, matematičari su izjavili da Kina ne može sebi priuštiti ukidanje ograničenja putovanja bez učinkovitijih cijepljenja ili specifičnih tretmana.

Naši su rezultati jasno upozorili da, za sada, nismo spremni prihvatiti 'otvorene' strategije koje se temelje isključivo na hipotezi o imunitetu stada izazvanom cijepljenjem koju zagovaraju određene zapadne zemlje.

Matematičari su upozorili da se njihove procjene temelje na osnovnim aritmetičkim izračunima i da su potrebni sofisticiraniji modeli za proučavanje evolucije pandemije ako se ukinu ograničenja putovanja.

Primjerice, ako bi Kina usvojila strategiju Sjedinjenih Država za pandemiju, dnevni broj novih slučajeva dosegnuo bi najmanje 637.155 navodi se u izvješću.

Ako bi zauzela isti pristup kao Britanija, dnevni broj slučajeva dostigao bi 275.793, a ako bi slijedila Francusku, dosegla bi dnevno 454.198 oboljelih, navodi se.

Kina je zadržala politiku nulte tolerancije prema COVID-19, rekavši da važnost suzbijanja lokalnih slučajeva kada se otkriju nadmašuju poremećaje uzrokovane naporima da se uđu u trag, izoliraju i liječe zaraženi. Kina je 27. studenoga prijavila 23 nova potvrđena slučaja koronavirusa, što je manje u odnosu na 25 dana ranije, objavilo je u nedjelju njezino zdravstveno tijelo.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u petak je označila novu varijantu COVID-19 otkrivenu u Južnoj Africi kao zabrinjavajuću, što je potaknulo neke zemlje da uvedu ograničenja putovanja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti