Kad računalni algoritmi postanu dio mode

Stearns pojašnjava kako mu je glavni cilj pokazati ljudima koliko je digitalni svijet pun skrivenih struktura

Martina Čizmić | 16.07.2017. / 19:12

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Američki umjetnik Phillip David Stearns voli spajati fizičko i, naizgled, nedodirljivo u svojim performansima. Pogotovo mu je drago kad to može napraviti koristeći elektronske medije.

Njegov posljednji projekt, Computational Textiles, za koji je pokrenuo i uspješno odradio kampanju na Kickstarteru, spoj je tekstila i računalnih algoritama.

Točnije, radi se o seriji dinamičkih tkanina na kojima su boje i uzorci koji su nastali zahvaljujući kodu koji je napisao za elektronski tkalački stan Jacquard.

Finalni rezultat su zanimljive pikselizirane grafike koje u sebi skrivaju podatke, iako na prvi pogled izgledaju kao nasumice pobacani geometrijski elementi.

Proces na prvi pogled izgleda kao bilo koji projekt programiranja. Stearns piše kod koji pretvara u sliku, a koja se potom usklađuje s paletom odnosno određuje se boja i tekstura koja će se tkati. Svi ti podaci spremaju se u poseban dokument koji se učitava na kompjutoriziran tkalački stan i tkanje može započeti.

Kampanja koju je vodio na Kickstarteru prikupila je nešto više od 8000 dolara, novac koji će upotrijebiti za proizvodnju tekstilnih predmeta za podržavatelje njegovog projekta. Tako će njegova "podatkovna tkanina", kako ju zove, biti pretvorena u navlake za laptope, šalove, prekrivače za krevete i slično.

Ovo nije prvi takav projekt za Stearnsa. Još 2012. pokrenuo je Glitch Textiles, projekt koji je u tkanine utkao računalne pogreške prikupljene u sklopu projekta "Year of the Glitch".

Stearns pojašnjava kako mu je glavni cilj pokazati ljudima koliko je digitalni svijet pun skrivenih struktura te koliko, i kad smo uronjeni u digitalne tehnologije, zapravo nismo u dodiru s njima.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti