Kafić budućnosti: Kako ćete reagirati kada vas posluži ovakav konobar?

U Japanu sljedeće godine otvara se kafić u kojem će goste, osim ljudi, posluživati i roboti koji će uzimati narudžbe, donositi hranu, a moći će pričati i viceve.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.09.2019. / 08:29

Konobar Pepper (Foto: Softbank Robotics)

Humanoidni robot Pepper visok je oko 1,20 metara, može prepoznavati osnovne emocije ljudi, zabavljati ih te razgovarati s njima, smijati se njihovim šalama, pričati viceve i slično, a komunicira glasom i putem tableta. Predstavljen je prije četiri godine, a njegove usluge koriste banke, aerodromi, sveučilišta, a koristi se i u ugostiteljstvu.

Slika nije dostupna Prvi robot koji reagira na ljudske emocije od sada i u bolnicama

Iz kompanije Softbank Robotics objavili su kako će sljedeće godine Pepper dobiti novi posao te će raditi u jednom kafiću koji će se otvoriti u Tokyu. To neće biti potpuno robotski kafić, već bi u njemu roboti trebali raditi zajedno s ljudima i posluživati goste koji će u praksi moći vidjeti kako će izgledati budućnost u kojoj bi naša vrsta trebala koegzistirati s robotima: "Cilj je stvoriti prostor u kojem se može osjetiti zajednički život ljudi s robotima i uživati u evoluciji robota…", komentirali su prilikom najave otvaranja kafića Pepper Parlor iz Softbank Roboticsa u kojem će se najviše prodavati vafle.

Napominju kako roboti neće raditi u njihovom kafiću kako bi povećali učinkovitost i zamijenili ljude, već će Pepper donijeti nove mogućnosti i "usrećiti ljude". Ne treba sumnjati da će se robot dobro snaći jer, osim što je dostupan na aerodromima, bankama i slično, ima iskustva i u konobarenju te je u Budimpešti početkom godine otvoren kafić u kojem Pepper poslužuje goste, dok u kineskom Pizza Hutu zaprima narudžbe gostiju.

Slika nije dostupna Kupci ovog robota obvezuju se da ga neće koristiti za seks

Također, humanoidni robot već se nalazi i u brojnim kućanstvima te, kada je prije četiri godine počela njegova prodaja u Japanu, svih 1000 komada koliko je bilo dostupno, rasprodano je u manje od minute.

Izvor: ZDnet


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti