Kakav debakl: Googleov odbor koji je trebao raspravljati o etičkoj primjeni AI raspušten nakon tjedan dana

Google je imao dobru namjeru – okupiti stručnjake u neovisnom odboru koji će raspravljati o etičkoj uporabi umjetne inteligencije, no stvari su krenule o krivom smjeru od starta.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.04.2019. / 08:35

Umjetna inteligencija (Foto: Getty Images)

Potencijal umjetne inteligencije je nevjerojatan te AI ima mogućnost u potpunosti promijeniti način na koji živimo i radimo. No dio stručnjaka i znanstvenika često upozorava da je razvoj umjetne inteligencije igranje s vatrom te smatraju da što prije treba donijeti neka pravila i standarde vezane uz njen razvoj kako bi se spriječile zlouporabe AI, kao i mogućnost da se otme kontroli i okrene protiv ljudi.

Velike tehnološke kompanije već dugo vremena razmišljaju o načinima na koji obuzdati i regulirati razvoj umjetne inteligencije – na Windaysima vidjeli smo kako Microsoft pristupa tom problemu, a Google je nedavno pokrenuo vlastiti odbor ATEAC (Advanced Technology External Advisory Council) koji se trebao sastajati četiri puta godišnje i raspravljati oko etičkog korištenja novih tehnologija poput AI, strojnog učenja i prepoznavanja lica.

Predavanje Darije Brashkine Etika i AI: Tko će odgovarati za pogreške koje načini umjetna inteligencija?

Nije niti malo optimistično što je odbor koji je trebao raspravljati o tehnologijama koje bi se mogle pokazati ključne za cijelo čovječanstvo, raspušten nakon samo tjedan dana. "Postalo je jasno da u trenutačnom okruženju ATEAC ne može funkcionirati na način na koji smo to željeli", komentirali su iz Googlea, uz napomenu da će i dalje biti odgovorni u svim pitanjima oko umjetne inteligencije te će tražiti mišljenja vanjskih stručnjaka oko spornih pitanja.

A ako se pitate gdje je zapelo s ovim odborom i zašto je tako važno tijelo raspušteno prije nego su se njegovi članovi uopće i sastali, odgovor je upravo u sastavu odbora i odabiru članova. Naime, Google je, među inim, u ATEAC izabrao i Kay Cole James iz The Heritage Founationa koja je poznata po svojim negativnim stavovima prema imigrantima, LGBTQ zajednici i transrodnim osobama. Tisuće zaposlenika ove kompanije potpisali su peticiju za njeno uklanjanje iz odbora (čak su se i neki članovi odbora usprotivili Googleovoj odluci da ju postavi u odbor), a jedan je član odbora, profesor Alessandro Acquisti, sam napustio odbor i prije njegovog raspuštanja.

Robotica Sophie (Foto: AFP) I vas se pita: Etička ekspertna skupina traži vaše mišljenje o etici umjetne inteligencije

Joanna Bryson, jedna od osam članica odbora i profesorica s Bath Universityja, kritizirala je Google zbog raspuštanja ATEAC-a te je putem Twittera poručila kako je vjerovala da u Googleu postoji nekakav proces za komuniciranje ili poboljšanje odluka, no očito se prevarila.

Na Voxu kažu kako odabir članova odbora ionako nije bio jedini problem – uloga njegovih članova bila je volonterska te tijekom samo četiri sastanka godišnje ionako nisu mogli pohvatati sve što Google radi na tim polju AI, niti dati neke konkretne savjete vezane uz razvoj tehnologije.

Google je sad opet na početku i moraju ponovno razmisliti o načinu na koji će pristupiti problemu etike i umjetne inteligencije.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti