Kakav obrat! Haker koji je ukrao 600 milijuna dolara u kriptovalutama dobio je nagradu i ponudu za posao

Nakon napada i krađe, haker je obećao sav ukradeni iznos vratiti, a kompanija u čijem je sustavu iskoristio propust ponudila mu je izdašnu novčanu nagradu i posao.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.08.2021. / 14:59

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Mnoge tehnološke kompanije stručnjacima za sigurnost i (dobrim) hakerima plaćaju velike svote novaca za sigurnosne propuste koje pronađu u njihovim sustavima i obavijeste ih o njima. Tako se žele osigurati da te propuste poprave prije nego za njih saznaju, tj. otkriju ih hakeri koji bi im mogli provaliti u sustav, ukrasti podatke, špijunirati ih, zaključati im računala i slično. Također, nije rijetko da tvrtke zaposle i bivše hakere koji su s vremenom i kako su odrasli prešli na pravu stranu zakona i iskoriste njihovo znanje i iskustvo za povećanje sigurnosti.

Slika nije dostupna Bilo je pitanje kad će se to dogoditi: U najvećoj kriptopljački do sad ukradeno čak 600 milijuna dolara

Upravo tu taktiku sada želi primijeniti kompanija Poly Network o kojoj smo pisali tijekom prošlog tjedna nakon što je nepoznati haker iskoristio propust u njihovom sustavu i ukrao čak oko 600 milijuna dolara u kriptovalutama, što su mediji nazvali najvećom pljačkom u povijesti kriptovaluta. No nedugo nakon toga pojavile su se informacije kako je hakiranje i pljačka napravljena samo iz zabave i kako bi se ukazalo na sigurnosne propuste u sustavu te je dio po dio, ukradeni novac - vraćen.

Iz Poly Networka sada su najavili kako su hakeru koji je izveo napad i kojeg su nazvali Mr. White Hat ponudili nagradu od 500 tisuća dolara, ali i - posao! Sve do nedavno prijetio mu je višegodišnji zatvor, no umjesto toga sada mu se otvara pozicija Izvršnog savjetnika za sigurnost Poly Networka. Iz kompanije su najavili kako se nadaju da će im se pridružiti i “drugi stručnjaci poput Mr. White Hata”, kako bi im pomogli u poboljšanju sigurnosti njihova sustava.

Slika nije dostupna Hakeri izveli najveću pljačku kriptovaluta "zbog zabave" i da ukažu na ranjivost platforme?

Zanimljivo, nagradu od 500 tisuća dolara ponudili su mu za pronalaženje propusta putem kojih je ukrao 600 milijuna dolara, no on je tu nagradu, barem za sada, odbio. Ekipa iz Poly Networka ovu je situaciju iskoristila i za najavu svog programa za nagradu za pronalaženje sigurnosnih propusta tako da će svi hakeri koji pronađu i prijave propuste u njihovom sustavu za transakcije kriptovaluta moći dobiti do 100 tisuća dolara.

Izvor: PC Gamer

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti