Bilo je pitanje kad će se to dogoditi: U najvećoj kriptopljački do sad ukradeno čak 600 milijuna dolara

Prema podacima tvrtke CipherTrace, gubitci u sektoru decentraliziranih financija samo su ove godine dosegli čak 474 milijuna dolara. No, gubici zbog kibernetičkog kriminala iznose dodatnih 681 milijuna dolara.

Martina Čizmić | 11.08.2021. / 09:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Hakeri su upali u blockchain stranicu Poly Network i ukrali tisuće digitalnih tokena. U prijevodu, napravili su pravu kriptopljačku u kojoj su "odšetali" s kriptovalutama u vrijednosti od čak 600 milijuna dolara. Prema neslužbenim informacijama ukradeno je oko 267 milijuna dolara u etheru, 252 milijuna u binanceu i oko 85 milijuna dolara u USDC tokenima.

Poly Network priznao je kako su hakeri iskoristili ranjivost u njihovom sustavu kako bi se dočepali tokena te ih pozvali da im se jave i vrati ukradenu kriptoimovinu.

 

 

Količina novca koju ste hakirali je jedna od najvećih u povijesti decentraliziranih financija. Policije svih zemalja će na to gledati kao na ozbiljan gospodarski kriminal i progoniti vas. Novac koji ste ukrali dolazi od desetaka tisuća članova kriptozajednice, odnosno ljudi, poručili su iz Poly Networka.

Pozvali su i različite kriptomjenjačnice da blokiraju pohranjivanje kriptovaluta, nakon što je otkriveno da su milijuni dolara u tokenima prebačeni u različite digitalne novčanike.

Direktor Binancea, Changpeng Zhao, poručio je kako su svjesni pljačke, no i kako ne mogu puno napraviti. Istaknuo je kako će pokušati pomoći, ali kako "nema garancije".

Prema podacima tvrtke CipherTrace, gubitci u sektoru decentraliziranih financija samo su ove godine dosegli čak 474 milijuna dolara. No, gubici zbog kibernetičkog kriminala iznose dodatnih 681 milijuna dolara. Za usporedbu, u 2020. ti su gubici dosegli 1,9 milijardi dolara.

S obzirom na popularnost kriptovaluta, te bi brojke mogle samo još više rasti.

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti