WhatsApp pokušava otkrit koriste li talibani tu aplikaciju za razmjenu poruka kako bi uspostavili svoju kontrolu nad Afganistanom, a ako koriste, kako ih blokirati.

 

Talibani su postali upozorenja putem WhatsAppa stanovnicima Kabula kada su preuzeli kontrolu nad gradom u nedjelju, navodi Washington Post.

Međutim, s obzirom da su talibani pod američkim sankcijama, WhatsApp, čije je sjedište u SAD-u, mora pronaći način kako onemogućiti talibanima korištenje aplikacije.

Dužni smo poštivati zakone o američkim sankcijama, kazao je glasnogovornik WhatsAppa.

To uključuje blokiranje računa za koje se čini da se predstavljaju kao službeni računi talibana. Tražimo dodatne informacije od relevantnih američkih vlasti, uzimajući u obzir razvoj situacije u Afganistanu, dodao je.

Budući da WhatsApp koristi end-to-end enkripciju, kompanija ne može čitati poruke koje se šalju putem aplikacije. Stoga se oslanja na druge identifikatore kako bi utvrdila koriste li talibani aplikaciju, poput fotografija, imena, opisa profila i sl.

Čelnik Instagrama Adam Mosseri rekao je pak za Bloomberg da njegova kompanija, kao i vlasnik Facebook, rade proaktivno na uklanjanju prisustva talibana na tim društvenim mrežama.

Stanje se rapidno mijenja, a siguran sam da će se sukladno tome mijenjati i rizik. Morat ćemo modificirati način rada i ono što radimo kako bi odgovorili na promjenjive rizike koji nastaju, kazao je.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju