KAKO: će izgledati posjetnice budućnosti?

Array

Zimo Zimo Zimo | 05.11.2010. / 08:48

KAKO: će izgledati posjetnice budućnosti?

Zadnje vrijeme razmišljali smo o posjetnicama i načinu na koji će se razmjenjivati podatci u budućnosti. Sa aplikacijama poput Google Goggles i QR kodova, u mogućnosti smo jednim klikom preuzeti sve informacije i pohraniti ih u naše kontakte na pametnim telefonima.

Iako još uvijek na sastancima i konferencijama prevladava klasična razmjena poslovnih posjetnica, pitamo se dokle će to trajati? Uz svu novu tehnologiju još uvijek nećete napustiti niti jedan događaj bez džepa punih posjetnica sa svima kojima ste razgovarali. No nebi li bilo bolje da samo pokrenete neku od aplikacija i jednostavno jednim klikom pohranite podatke sugovornika u vaš smartphone?

Digitalizacija papira

Postoji nekoliko mogućnosti koje nemaju namjeru zamjeniti papirnate posjetnice, no možete ih skenirati i pretvoriti u digitalni oblik.

ScanBizCards

Jedna od mogućnosti je ScanBizCards gdje pomoću iPhone 3GS ili iPhone 4, možete poslikati posjetnicu. Aplikacija zatim prepoznaje tekst na posjetnici poput, imena osobe, telefonski broj i e-mail adresu, i sve te informacije pohranjuje direktno u vaše kontakte.

Nedostatak

Pošto se ScanBiz može koristiti samo na iPhone uređajima, očito je da postoji ograničenost.


QR kodovi na posjetnicama

Sve više čitamo o QR kodovima koji se koriste svugdje pa tako i na posjetnicama. Neke posjetnice već koriste ovaj 2D kod na sebi kako bi ih mogli skenirati i pregledati digitalni sadržaj na koji nas kod preusmjerava (obično webstranice).

Nedostatak

Iako polako QR kodovi uzimaju sve veći mah diljem svijeta, još uvijek su daleko od mainstreama.


Google Goggles

Ova Googleova aplikacija učitava vaše posjetnice bez obzira sadržavale li one QR kod ili ne. App skenira tekst posjetnice te pretrežuje sadržaj na Google tražilici, a može čitati i QR kodove.

Nedostatak

Pretraživanjem dolazimo do mnogo različitih podataka, gdje ponekad aplikacija pretražuje cijeli blok (ime, titulu, email, webstranicu, itd., što i nije baš najefektivnije.


Samo digitalne mogućnosti

Sve popularniji smartphonei omogućili su mnogim programerima kako bi stvorili aplikacije koje bi mogle zamijeniti papirnate posjetnice.

Bump

Jedna je od dobro poznatih alternativa za posjetnice, a ujedno i jedna od najcool app-ova. Za one koji neznaju, Bump je aplikacija za iPhone i Android koja omogućuje da prebacite podatke kontakta, slike ili događaje sa vašeg kalendara, putem WiFi-a na uređaj druge osobe. Uz to Bump ima i API koji omogućuje programerima da kreiraju svoje aplikacije koristeći funkcionalnost Bump-a.

Nedostatak

Bumpova velika prednost je to što ima podršku za platforme poput iOS i Android, no još uvijek nema podršku za Blackberry. Još jedan minus je taj da još uvijek nemaju svi poslovni ljudi smartphone, stoga će trebati malo vremena kako bi Bump izbacio papirante posjetnice.


SnapDat

Ova aplikacija za iPhone omogućuje dizajniranje i kreiranje vaših posjetnica na cloudu, kako bi ju lakše mogli razmjenjivati sa ostalima koji su također korisnici ove aplikacije. Pošto je ovakav način malo ograničen, moguće je podatke sa SnapDat-a poslati u obliku vCard-a, putem privitka u e-mailu. SnapDat integriran je sa iPhone address book-om i popularnim društvenim mrežama.

Nedostatak

Trenutno radi samo na iPhone uređajima.


Nešto još više futurističko?

Kada pogledamo ove načine poput digitalizacije papira ili samo digitalni oblik, pitamo se kako bi mogle posjetnice izgledati u budućnosti? Ako pogledamo Google Goggles, aplikacija koja prepoznaje skoro sve što poslikamo, možemo samo zamisliti razne mogućnost poput prepoznavanja lica (scaryy), ili možda mogućnost da će naši mobilni uređaji moći sami prepoznati ljude sa kojima se upoznajemo i automatski ih dodati u našu listu kontakata.

Ovo je prošlogodišnji video sa TED-a, u kojem Pattie Maes i Pranav Mistry prikazuju neke od novih mogućnosti što nas čeka u budućnosti. Pogledajte dio na 6:48.

Veliki potencijal imaju aplikacije poput Bumpa i Google Goggles, no još uvijek ni to nije dovoljno kako bi se zamijenile klasične papirnate posjetnice. Ako malo pogledamo nedostatke, jasno je kako su najveći problemi različite plaftorme mobilnih uređaja, i još uvijek nedovoljna raširenost pametnih telefona (vjerujemo da će se to ubzo promijeniti).

Što vi mislite o ovakvim posjetnicama? Preferirate li papirnate, ili se više vidite kako koristite digitalne posjetnice?

Via [ReadWriteWeb]

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti