Jesu li ovo vozila budućnosti? Francuski leteći vojnik potaknuo rasprave o ovoj fascinantnoj tehnologiji

Francuski vojnici uskoro bi mogli letjeti nebom i to na pločama. Naime, najnoviji je izum predstavljen tijekom obilježavanja Dana pada Bastille i zadivio je cijeli svijet. Osim korištenja u vojne svrhe, raspravlja se i o tome hoće li leteća ploča jednoga dana zamijeniti automobile.

Vibor Vlainić | 17.07.2019. / 22:33

Galerija

Rijetki su ostali ravnodušni kada je se na paradi u Parizu pojavio leteći čovjek. Nije to bila scena iz filma sa superjunacima nego stvarnost. Kroz zrak ga ja ponijela ploča na mlazni pogon, takozvani flyboard.

Ti flyboardi već postoje, ali uglavnom su se bazirali na jet streamu od vode i pogonjeni su pumpom vode koja ispuhuje tu vodu pod pritiskom i na taj način se stvara potisak. Ovo su klasični jetovi s kojima se praktički postigla ista stvar, rekao je doc. dr. sc. Matko Orsag s Fakulteta elektrotehnike i računarstva

Iza flyboarda za vodu i ovoga za zrak stoji isti čovjek – francuski inovator i poduzetnik Franky Zapata. Francuska vojska mu je već dala milijun i 300 tisuća eura kako svoj izum ne bi prodao drugim zemljama.

Glavni problem toga je domet. Znači, da biste držali čovjeka u letu, trebate potrošiti puno energije. Ono neće biti način da odete od svoje kuće do posla, to neće biti prijevozno sredstvo jer nije ekonomski isplativo, objasnio je Orsag.

Leteći motor: Nebeska jurilica koja šiša sve gužve, a postiže brzinu od 240 kilometara na sat

Još jedno zračno prijevozno sredstvo razvili su inovatori u Teksasu. Radi se o letjelici Hexa, koja ima 18 propelera i leti brzinom do sto kilometara na sat. Tvorci kažu da će svatko moći upravljati letjelicom koja se zbog svega 200 kilograma težine smatra ultralakom pa za let nije potrebna dozvola.

Za 10 do 20 godina svi ćemo koristiti ove stvari, to će se dogoditi u našim životima. Znate, pogotovo kada pogledate to vrijeme na obzoru, vidjet ćete mnoštvo ovih stvari kako lete uokolo. Bit će potpuno autonomni, što znači da će biti potpuno svjesni gdje su ostali, rekao je Colin Guinn, osnivač tvrtke Guinn partners.

Hexa radi na struju i baterija je u zraku drži svega 15-ak minuta. S obzirom na klasifikaciju, smije se koristiti samo za rekreaciju, a – barem za sada – ne za putnički prijevoz.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti