Kako hrvatski startupovi odgovaraju na krizu?

Pandemijsko razdoblje svjetsku je ekonomiju bacilo na koljena. Provjerili smo kako su izazovima trostruke krize doskočili inovatori iz zagrebačkih inkubatora i tko je od njih i kako uspio preživjeti prvi nalet globalne ekonomske krize.

Matina Tenžera | 08.08.2020. / 07:54

Luka Biondić iz sturtupa 3dTech
Luka Biondić iz sturtupa 3dTech (Foto: DNEVNIK.hr)

Prozirni aparatić za zube, detaljni kalupi za nakit i ukrasi za proteze za noge su proizvodi koji prehranjuju šesteročlani tim i nakon prvog vala pandemijske krize.

U Zagrebačkom inovacijskom centru ima puno firmi i ima jedan korisnik koji nema noge. I s njim smo mi kroz priču došli do toga da bi mu mi mogli napraviti taj cover, rekao je Luka Biondić iz 3dTecha.

Mislim, ova kriza je došla kao filter. Tko je šepao prije krize, sad više neće, dodao je.

Prije nekoliko mjeseci proteze i ukrasi nisu bili u planu. Tadašnja situacija dovela ih je do proizvodnje zaštitnih vizira za zdravstvene djelatnike.

Podijelili smo ih gomilu po bolnicama, a onda su nam se počele javljati privatne firme da bi i oni vizire i onda smo počeli prodavati vizire, objasnio je Biondić.

Sturtupovi su navikli odgovarati na zahtjeve tržišta

Ono što je startupove održalo na životu, tvrdi Biondić, jest činjenica da je riječ o manjim timovima, ali i da mnogi od njih koriste brojne državne, ali i europske kredite.

Neki od njih su osigurali sredstva prije krize. Znači, neku investiciju koja zapravo sad postaje nešto što se u industriji zove 'war chest', odnosno kapital koji im možda sad neće pomoći u daljnjem rastu, ali će im pomoći da prebrode mjesece, možda čak i godine, rekao je Ivan Brezak Brkan, startup mentor.

Iz sva četiri zagrebačka startup inkubatora slažu se da su inovatori žilavi i da ih nije jednostavno ukloniti s tržišta. Tako su iz hrvatskog Impact Huba, inače dijela globalne mreže od ukupno 100 inkubatora diljem svijeta, svojim članovima pomagali reorganizacijom njihovih financijskih i poslovnih planova.

Hermes Arriaga iz Impact Huba Hermes Arriaga iz Impact Huba (Foto: DNEVNIK.hr)

Kad ste inovator, morate znati rješavati probleme. Trebate poznavati vaše tržište i pretpostavljati s čime ćete se morati suočiti, a onda raditi i napraviti poslovni zaokret, rekao je Hermes Arriaga iz Impact Huba.

Ključni razlog opstanka članova Impact Huba jest to što je većina njih međunarodno orijentirana, ali i zbog toga što su usmjereni na softverska rješenja, usmjereni su na rješavanje problema kroz digitalne platforme zbog čega imaju daleko veće tržište za rad, rekao je Arriaga.

Kriza je tržištu postavila nove zahtjeve, a na njih su se startup timovi već navikli.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti