Kako izgleda život u svemiru? Astronautkinja na zabavan način odgovarala na dječja pitanja

Razgovor putem videoveze, dio su projekta svrha kojeg je nadahnuti djevojčice da počnu karijeru u STEMU: znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici.

Hina | 04.10.2022. / 10:08

Samantha Cristoforetti (Foto: ESA/NASA)

 Prva europska zapovjednica Međunarodne svemirske postaje (ISS), talijanska astronautica Samantha Cristoforetti u društvu dvojnice lutke Barbie odgovarala je djevojčicama na pitanja.

Cristoforetti je nedavno odvojila vrijeme da opiše neke od pokusa provedenih na ISS-u i da odgovori na pitanja djevojčica u dobi od 8 do 11 godina širom Europe.

Dok je govorila, ona i njezina Barbie u svemirskom odijelu lebdjele su u bestežinskom stanju.

Slika nije dostupna FOTO Odsad možete prošetati Međunarodnom svemirskom postajom zahvaljujući ESA-inom astronautu

Na pitanje zašto se odlučila postati astronauticom, 45-godišnja Cristoforetti je odgovorila: Odrastajući bila sam fascinirana noćnim nebom i idejom da letim u svemir, osjećajem avanture i istraživanja.

Na to je dodala: Zatim sam se zainteresirala za znanost i tehnologiju i zaista zavoljela letjeti, pa sam postala pilotkinja. A to što sam astronautica povezuje sve te strasti i interese, rekla je.

Razgovor putem videoveze, čiji su izvatci objavljeni u ponedjeljak, dio su projekta svrha kojeg je nadahnuti djevojčice da počnu karijeru u STEMU: znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici.

Također se time obilježava Svjetski tjedan svemira, koji počinje u utorak.

Inicijativu je organizirala dobrotvorna organizacija Inspiring Girls International, koja povezuje djevojčice s međunarodnim uzorima.

Tvrtka Mattel dizajnirala je Barbie astronauticu nalik na Cristoforetti 2019. i pustila je u prodaju 2021.

Dio zarade tvrtka je donirala dobrotvornoj organizaciji Women in Aerospace Europe.

Prva Barbie u svemirskom odijelu pojavila se 1965. Bila je odjevena u odijelo koje su nosili astronauti u sklopu programa Mercury 1960-ih.

Mercury je prvi program svemirskih letova s ljudskom posadom iz SAD-a u svrhu lansiranja čovjeka u zemaljsku orbitu, a otvorio je put budućim svemirskim misijama.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti