Način korištenja društvenih mreža može ukazivati na loše mentalno zdravlje

Računalo je ispravno identificiralo osobe koje boluju od depresije u čak 70 posto slučajeva

Martina Čizmić | 17.08.2017. / 17:59

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ponekad se čini kako su društvene mreže izvor svih zala. Ne samo da utječu na naše samopouzdanje nego i na način na koji komuniciramo sa svijetom oko sebe.

Međutim, znanstvenici su otkrili kako pomoću društvenih mreža mogu identificirati osobe koje imaju problema s mentalnim zdravljem.

U studiji objavljenoj u EPJ Data Science znanstvenici sa Sveučilišta Harvard i Sveučilišta u Vermontu, koristili su umjetnu inteligenciju i Instagram kako bi računalo naučili prepoznati znakove depresije.

Tijekom studije pregledani su profili 166 osoba i ukupno 43.950 fotografija. Analizirana je boja, metapodaci te korišten algoritam za prepoznavanje lica.

Znanstvenici su naučili računalni program kako prepoznati depresivne osobe koristeći algoritam i testirali ga na velikom broju Instagram-profila. Računalo je ispravno identificiralo osobe koje boluju od depresije u čak 70 posto slučajeva.

Tako su otkrili kako su depresiji na društvenim mrežama najsklonije osobe koje se već bore sa simptomima depresije i anksioznosti ili koje nisu zadovoljne svojim životom.

Istovremeno, analiza fotografija pokazala je kako depresivne osobe objavljuju tamnije slike na kojima prevladavaju plave i sive nijanse. Također, depresivne osobe dobivaju više komentara na svoje objave na Instagramu, ali ne i više lajkova.

Depresivne osobe češće su objavljivale fotografije bez filtera i imale su manji broj objavljenih fotografija na kojima se vidi lice od "zdravih" osoba.

Dok su "zdrave" osobe češće birale filter Valencija koji dodaje toplinu i svjetlost fotografiji, depresivne osobe češće su birale filter Inkwell koji fotografiji oduzima boju i pretvara ju u crno-bijelu.

Ova otkrića ukazuju na to da bi podaci s društvenih mreža mogli biti vrijedan izvor podataka za razvijanje učinkovite, jeftine i točne metode za prepoznavanje problema s mentalnim zdravljem, prokomentirao je u blogu jedan od autora Andrew Reece.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti