Kako se snaći u gomili izbornih programa i političara? U pomoć dolazi umjetna inteligencija

"AI Delegate" neće građanima reći za koga glasaju, ali će im otkriti što o pojedinoj temi misle određeni političari ili stranke.

Martina Čizmić | 15.04.2024. / 09:22

Izbori i umjetna inteligencija, ilustracija (Foto: Getty Images)

Iako je kampanja za parlamentarne izbore ušla u samu završnicu, brojnim građanima i dalje je teško se snaći u moru izbornih programa i kandidata. Građani bi morali potrošiti mnogo vremena kako bi usporedili iste točke u svim programima i pokušali donijeti, kako bi se reklo, informiranu odluku. 

No, tu bi im mogla pomoći umjetna inteligencije. Naime, predstavljen je projekt "AI Delegate". Radi se o revolucionarnom alatu namijenjenom unaprijeđenu demokratskih procesa kroz bolju komunikaciju između političara i glasača. Konačni je cilj povećati kvalitetu informiranosti građana prije izlaska na izbore. 

Iza ovog projekta stoje Andrej Steven Horvat i Aco Momčilović. 

"AI Delegate" je dizajniran kao alat dostupan svim političkim strankama i političarima, neovisno o njihovoj veličini ili tehnološkoj opremljenosti kako bi stvorili platformu koja omogućava biračima bolje razumijevanje političkih programa i stavova kroz direktnu, 24/7 komunikaciju s političarima putem WhatsAppa, uz pomoć intuitivnog AI sučelja.

"AI Delegate" fokusiran je na nadolazeće EU parlamentarne i lokalne izbore, s planom širenja na ostale zemlje EU. Pritom, glavna namjera je jačanje demokracije kroz transparentnost, poštenje i temeljitost, suprotstavljajući se manipulaciji, deepfakeovima i ostalom sadržaju koji nije utemeljen na činjenicama.

U današnje vrijeme kad je svaki glas važan, 'AI Delegate' postaje ključan igrač u kreiranju otvorene i informirane izborne atmosfere. Naša je misija osigurati da svaki glasač može donijeti odluku zasnovanu na pouzdanim informacijama, rekao je Horvat.

Aco Momčilović Može li umjetna inteligencija odlučiti izbore? Stručnjak za AI objasnio kako tehnologija može utjecati na izborni proces u Hrvatskoj

Kako pojašnjava Horvat, za stvaranje "digitalnog političara", koristili su vlastiti računalni program i umjetnu inteligenciju, prikupili podatke u pisanom obliku izravno od pojedinih političara ili političkih stranaka te javno dostupnih podataka o vrijednosnim stavovima političara ili političkih stranaka. Na temelju toga izradili su računalni zapis na sustavu umjetne inteligencije, čiji sadržaj predstavlja najbolju moguću virtualnu i računalno stvorenu presliku političara ili političkih stranaka. Naglašava kako politički avatar nije stvarna osoba već njezina umjetno stvorena, autonomno kreirana preslika u smislu vrijednosnih stavova te se komunikacija uspostavlja sa tako stvorenim avatarom. Stavovi koje iznosi politički avatar su umjetnom inteligencijom posve autonomno prikupljeni i obrađeni te artikulirani vrijednosni stavovi, koji najbliže moguće odgovaraju stavovima političara ili političke stranke.

Svi oni koji žele isprobati "AI Delegate" mogu posjetiti službenu stranicu, upisati svoj broj pametnog telefona i ime političara s kojim "žele komunicirati". Sva komunikacija će se odvijati putem WhatsAppa.

Nakon što dobiju poruku dobrodošlice i informacije o uvjetima i pravilima korištenja, kreće modelirana komunikacija po odabranimm temama koja je potpuno automatizirana, autonomna i bez sudjelovanja "ljudskog političar".

Za sve one koji se boje da će njihova prepiska s "digitalnim političarem" doći u javnost, Horvat poručuje kako je sva komunikacija tajna i neće biti dostupna trećoj strani.

I da, "AI Delegate" je dostupan i tijekom izborne šutnje i na sam dan izbora, ali netko želi u zadnji tren provjeriti stavove određenog političara ili stranke. 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti