Kakvi nas trendovi očekuju u podatkovnim centrima u 2022. godini? Dominirat će održivost i klimatska kriza

Ono što se poduzme vezano uz podatkovne centre odrazit će se i na digitalnu ekonomiju.

Martina Čizmić | 07.12.2021. / 15:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Podatkovni centri iz godine u godinu dobivaju na važnosti. Uz to što svi proizvode sve više podataka, sve je važnije čuvati te podatke na sigurnome, a opet ih učiniti stalno dostupnima. 

No, podatkovni centri veliki su potrošači električne energije, zbog čega baš i nisu najveći prijatelji prirode. S klimatskim promjenama koje su sve više u fokusu kako potrošača tako i poslovnih korisnika, podatkovni centri morat će se prilagoditi i postati što je moguće "zeleniji". 

Upravo će pitanje održivosti i upravljanje klimatskom krizom obilježiti trendove u podatkovnim centrima za 2022. godinu. Kako su objavili Vertivovi stručnjaci koji se bave kritičnom digitalnom infrastrukturom i kontinuiranim rješenjima, dugotrajni razgovori o učinkovitosti i uporabi u podatkovnim centrima razvijaju sveobuhvatniju i snažniju usredotočenost na održivost. Ovakav način razmišljanja prepoznaje ozbiljnost klimatske krize, odnos između dostupnosti resursa i rastućih troškova te promjene političkih struja diljem svijeta.

Kako se približavamo 2022. godini, operateri i dobavljači podatkovnih centara trebat će aktivno slijediti strategije koje mogu napraviti stvarnu razliku u rješavanju klimatske krize. Što se tiče naše strane, nastavljamo se fokusirati na energetsku učinkovitost u cijelom našem portfelju, kao i na alternativnu i obnovljivu energetsku tehnologiju te izvore energije s nultom emisijom ugljika, kako bi prioritet dali water-free tehnologijama hlađenja te kako bi se udružili s voditeljima istraživanja i klijentima u zajedničkim naporima u pogledu održivosti, izjavio je Rob Johnson, CEO tvrtke Vertiv.

Ono što se poduzme vezano uz podatkovne centre odrazit će se i na digitalnu ekonomiju. 

Naimme, podatkovni centri rješavaju izazov održivosti i klimatske krize jer je industrija podatkovnih centara posljednjih godina poduzela korake prema klimatski prihvatljivijim praksama. Vertivovi stručnjaci predviđaju da će neke organizacije prihvatiti strategije održive energije koje koriste digitalno rješenje usklađujući korištenje energije s 100% obnovljivom energijom te u konačnici rade na održivoj energiji 24 sata dnevno.

Takvi hibridni sustavi za distribuciju energije mogu osigurati AC i DC napajanje, što dodaje opcije za poboljšanje učinkovitosti te na kraju omogućuje rad podatkovnim centrima s nultom emisijom ugljika. Gorive ćelije, obnovljivi izvori te sustavi za dugotrajno pohranjivanje energije, uključujući baterijske sustave pohrane energije (BESS) i litij-ionske baterije, imat će ključnu ulogu za osiguravanje održivih, otpornih i pouzdanih rezultata. Toplinski sustavi bez korištenja vode su u potražnji, a sustavi za hlađenje s visokim potencijalom globalnog zagrijavanja (GWP) postepeno će se smanjivati u korist sustava za hlađenje s niskim GWP-om.

Sve ekstremniji vremenski uvjeti povezani s klimatskim promjenama neposredno će utjecati na odluke o tome gdje i kako izgraditi nove podatkovne centre te telekomunikacijske mreže. Ostali čimbenici koji imaju utjecaj na donošenje odluka su pouzdanost i pristupačnost mreže, regionalne temperature, dostupnost vode, obnovljiva i lokalno proizvedena održiva energija te propisi kojima se opskrbljuje komunalnom energijom i ograničava količina energije koja se daje podatkovnim centrima.

Također, pokrenut će izgradnju robusnijih infrastrukturnih sustava u cijelom ICT prostoru koje će trebati pažljivo uskladiti s ciljevima održivosti. U 2022. godini, podatkovni centri i telekomunikacijski operateri borit će se s tim problemima – i uvijek prisutnim pitanjima latencije – koje su često, neizbježno, u suprotnosti jedna s drugom.

Treba dodati i kako umjetna inteligencija postaje sve utjecajnija. Kako današnje mreže postaju kompleksnije i više distribuirane, a zahtjevi proširene i virtualne stvarnosti meta-univerzuma sve izraženiji, potreba za real-time računanjem i donošenjem odluka postaje kritičnija. Ova potreba za računanjem u stvarnom vremenu osjetljiva je na latenciju podataka, dok pod sve češćim hibridnim infrastrukturnim modelom enterprise, javni i privatni cloudovi za pohranu, kolokacije, edge te full-time ručno upravljanje gubi na svojoj praktičnosti, a možda postaje i nemoguće za realizaciju. Umjetna inteligencija (AI) i strojno učenje bit će kritični za optimizaciju performansi ovih mreža.

Stručnjaci ističu kako će trebati truda i vremena za prikupljanje točnih podataka, izgradnju pravih modela i osposobljavanje mrežne platforme za donošenje ispravnih odluka. Međutim, programski alati postali su dovoljno pojednostavljeni tako da podatkovni stručnjaci mogu usmjeriti računalne resurse na problem bez potrebe da budu eksperti za programiranje ili poznavanje hardvera. Dostupnost AI hardvera od renomiranih dobavljača, iste opcije u cloudu za pohranjivanje, pojednostavljeni lanac alata te obrazovni fokus na podatkovnu znanost doveli su AI u igru čak i za manje tvrtke. Sve to dovodi do ubrzanog usvajanja umjetne inteligencije u 2022.

Kao i kod svakog tehnološkog napretka, pojavljuju se takozvani "domino efekti". Povećanje kapaciteta AI neizbježno će povećati računalnu i toplinsku gustoću, dok će s proširenjem ubrzati usvajanje tekućeg hlađenja. Među ostalim izazovima bit će i snižavanje barijere za ulazak stavlja prioritet na odabir pravih dobavljača, platformi i sustava kojima se vjeruje.

Uz sve to treba istaknuti i kako je vrijednost novih podatkovnih centara u izgradnji na globalnoj razini oko 2.9 gigawatta – u odnosu na 1.6 gigawatta iz 2020. godine. Ti podatkovni centri bit će prvenstveno izgrađeni kako bi zadovoljili zahtjeve post-COVID svijeta. Veća količina aktivnosti fokusirat će se na edge, gdje VMware predviđa dramatičan pomak u distribuciji radnog opterećenja – s trenutnih 5% na 30% u sljedećih pet godina. Dostupnost sustava ostat će glavni prioritet, čak i na edgeu, ali manja latencija će postati rastuća potreba za podrškom energetski učinkovitih i održivih zgrada, pametnih gradova, distribuiranih energetskih resursa i 5G mreže. U 2022. godini povećat će se edge ulaganja za podršku u ovom novom normalnom okruženju (remote način rada, povećano oslanjanje na e-trgovinu i telehealth, video streaming) uz nastavak uvođenja 5G mreže.

Različiti pružatelji opreme za podatkovne centre već godinama prihvaćaju integrirane sustave koji omogućuju modularno dodavanje kapaciteta, s rack i row integracijom, kao jednom od najpopularnijih ponuda podatkovnih centara današnjice.

Stoga, smatraju Vertivovi stručnjaci, u 2022. godini vidjet ćemo sljedeći korak u integraciji jer podatkovni centri surađuju s pružateljima usluga kako bi bolje integrirali veće sustave – na primjer, sve komponente energetske infrastrukture – i pružili besprijekornu kompatibilnost.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti