Kamere Dnevnika Nove TV prve su koje su ušle u pogone u kojima se izrađuju čipovi: Pogledajte kako nastaju kartice i iskaznice koje nosite u svojim novčanicima

Nalaze se u svemu. Automobilima, mobitelima, igraćim konzolama, putovnicama, osobnim iskaznicama. I nema ih dovoljno. Riječ je o čipovima. Kako će nedostatak čipova utjecati na Hrvatsku? Provjerili smo u pogonu u kojem nastaje većina kartica i iskaznica koje nosite u svojim novčanicima.

Dnevnik.hr | 28.06.2021. / 21:49

Galerija

Kamere Dnevnika Nove TV prve su televizijske kamere koje su ušle u pogone u kojima se izrađuju čipovi.

Proizvodni pogoni AKD-a jedni su od najčuvanijih. Za ulazak i izlazak potrebno je proći čak tri provjere, a samo jedna od njih je provjera šarenice oka.

No, čipova nema dovoljno. Nestašica u svijetu traje već mjesecima.

Počela je pandemija COVID-a koja je uzrokovala probleme kako u procesima proizvodnje, tako i u procesima transporta i logistike, a onda su se istovremeno dogodile dvije velike havarije. Jedna u SAD-u kod dva proizvođača čipova, a jedna u Japanu, otkrio nam je glavni direktor AKD-a Jure Sertić.

Bez čipa bi sve stalo

 Koje su posljedice nestašice? Neki proizvođači automobila prepolovili su svoju proizvodnju. Odgođeni su izlasci nekih pametnih telefona. Udruženje pametnih plaćanja strahuje da bez čipova neće moći izdavati kartice.

Bez čipova bi, de facto, stala kompletno ljudska civilizacija, kaže profesor s Fakulteta elektrotehnike Adrian Barić.

Glavni AKD-ov direktor kaže kako je čip, ustvari, srce dokumenta.

Za Hrvatsku, zasad, straha nema. Pregovore smo počeli još prije godinu i pol dana čim smo primijetili da postoje određene anomalije na tržištu i tako smo prevenirali nestašicu koja se događa, otkriva Sertić. Nabavili su dodatne zalihe, pa koluta s čipovima ima dovoljno i za nove osobne iskaznice koje će proizvoditi od kolovoza.

Profesor Barić ne očekuje da će nestašica dugo potrajati. Zbog toga jer je u pozadini čista zarada. Što više čipova prodate, više zaradite. Svi će se maksimalno truditi da se proces vrati na ono što je bilo, smatra. No to neće biti jednostavno. Riječ je o strateškoj sirovini. Mogla bi ih proizvoditi i Hrvatska, ali nedostaje – kapital.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti