Kamere u trgovinama prepoznavat će koliko godina imaju kupci alkohola

Kako bi se proces kupovine na samoposlužnim blagajnama dodatno ubrzao, neke će trgovine u Velikoj Britaniji instalirati tehnologija prepoznavanja godina kupaca.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.02.2022. / 12:06

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Samoposlužne blagajne, kakve su instalirane i u brojnim trgovinama u Hrvatskoj, pojednostavile su i ubrzale proces kupovine. U Velikoj Britaniji sada taj proces žele dodatno ubrzati testiranjem pomalo kontroverzne metode - kamera koje mogu prepoznati koliko osobe na blagajnama otprilike imaju godina.

  Prepoznavanje lica (Foto: Getty Images) Prepoznavanje lica na blagajnama: AI će odlučivati smijete li kupiti alkohol i cigarete

Naime, da bi se na takvim blagajnama kupio alkohol, potrebna je intervencija prodavača - bilo tijekom skenirana boce s alkoholom ili na kraju kupovine. Ovo je zaštitni mehanizam s kojim se sprječava maloljetnike u kupovini alkohola, no može prilično usporiti sam proces kupovine. Ako je prodavač u isto vrijeme zauzet na drugim brzim blagajnama, kupci će morati pričekati, možda čak i više vremena nego da su išli na klasične blagajne, samo kako bi im se odobrila kupovina alkohola, iako nisu maloljetni.

U Velikoj Britaniji neke trgovine sada počinju s testiranjem automatskih sustava koji se sastoji od kamera s pripadajućim softverom koji će prepoznavati koliko godina otprilike ima kupac. Softver koji se koristi istreniran je na više od 125 tisuća lica osoba starih između 6 i 60 godina te u prosjeku promaši broj godina za 2,2, odnosno samo 1,5 kada su u pitanju mladi između 16 i 20 godina.

Prije korištenja kupci prvo mora dati svoj pristanak, nakon čega im kamera skenira lice i ako smatra da je osoba starija od 25 godina, kupac će moći nastaviti sa skeniranjem artikala, a u suprotnom morat će prodavačima pokazati svoje dokumente i dokazati ima li dovoljno godina za kupovinu alkohola.

  Amazon Go (Foto: AFP) Trgovine bez blagajni stižu i u Europu

Robin Tombs, izvršni direktor kompanije Yoti koja je razvila ovu tehnologiju, naglašava kako ovdje nije riječ o tehnologiji prepoznavanja lica s kojom se uspoređuju lica osoba koje se snimaju sa slikama iz neke baze podataka, već o rješenju koje samo potvrđuje koliko godina ima osoba te se do sada pokazala prilično pouzdana.

Izvor: BBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti