Kanadska javna radiotelevizija suspendirala svoj račun na Twitteru

Kanadska javna radiotelevizija Canadian Broadcasting Corporation (CBC) prestala je objavljivati na društvenoj mreži Twitter nakon što je označena kao medij koji financiraju vlasti.

Hina | 18.04.2023. / 09:00

Twitter (Foto: Afp)

Njezin račun na Twitteru u ponedjeljak je opisan kao medij koji prima "69 posto sredstava od vlade", a prije toga pisalo je da prima 70 posto sredstava od vlade.

Vlasnik Twittera Elon Musk objasnio je da je Canadian Broadcasting Corp rekao da ga s manje od 70 posto financira vlada, pa su ispravili oznaku.

Slika nije dostupna Prvi veliki medij napustio Twitter zbog kontroverznog sustava označavanja

CBC je rekao da će suspendirati svoje aktivnosti na Twitteru zbog oznake, a spor je privukao pažnju kanadskog premijera Justina Trudeaua i njegova konzervativnog rivala Pierrea Poilievrea.

U nedjelju su neki CBC-jevi sadržaji na Twitteru počeli nositi oznaku mediji koje financira vlada.

CBC je odgovorio da ga ne financira vlada, već da se javno financira od parlamentarnih izdvajanja o kojima glasuju svi zastupnici u parlamentu.

Naše novinarstvo je nepristrano i neovisno. Sugerirati suprotno je neistinito. Zato pauziramo naše aktivnosti na @Twitteru, poručio je CBC u ponedjeljak.

Televizija je također rekla da oglašavanje pomaže u pokrivanju troškova na svim platformama.

Ranije u ponedjeljak Trudeau je optužio Poilievrea da je angažirao američkog milijardera da napadne kanadsku javnu radioteleviziju, nakon što je Poilievre potaknuo Muska da CBC označi kao "financiran od vlade".

Poilievre je prošlog tjedna na Twitteru rekao da je pisao Musku tražeći da se Canadian Broadcasting Corporation označi kao "točno".

Poilievre, koji je prošle godine preuzeo stranku i vodi kampanju za obustavu financiranja CBC-ja, proslavio je odluku napisavši na Twitteru da sada ljudi znaju da je to Trudeauova propaganda, a ne vijest.

Obraćajući se novinarima, Trudeau je rekao: Napad na ovu kanadsku instituciju, napad na kulturu i lokalni sadržaj koji je toliko važan mnogim Kanađanima stvarno ukazuje na vrijednosti i pristup koji gospodin Poilievre ima.

Društvene mreže, ilustracija Dok Twitter i Facebook naplaćuju verifikaciju profila, ova se mreža odlučila na potpuno novi smjer

Kako bi napao tu instituciju, koja je važna za mnoge, mnoge Kanađane, on trči američkim milijarderima, tehnološkim divovima, koje nastavlja braniti.

Trudeauovu manjinsku vladu podupiru ljevičarski Novi demokrati, a izbori se očekuju tek 2025.

Prošlog je tjedna američka televizijska kuća National Public Radio rekla da više neće objavljivati sadržaj na svoja 52 službena kanala na Twitteru u znak protesta zbog oznake koja sugerira da su vlasti uključene u sadržaj. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti