Kasne vam e-mailovi ili uopće ne prolaze? Vjerojatno je problem u Microsoft Exchange serveru

Čim je otkucala ponoć 1. siječnja, pojavio se problem zbog kojeg su brojni e-mailovi stavljeni na čekanje.

Martina Čizmić | 03.01.2022. / 15:06

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Oni nešto stariji sigurno se sjećaju Y2K groznice kojom su nas plašili uoči 2000. godine. Za one koji se ne sjećaju, radi se o potencijalnoj računalnoj pogrešci na starijim računalima, zbog koje se predviđalo da bi 1. siječnja 2000. godine ta računala (i cijeli računalni sustavi) mogli prestati raditi.

No, 2000. godina je došla i svijet nije stao. Dijelom jer su informatičari i softverske kompanije žurno pripremali različite zakrpe i dodatke kako bi računala nastavila raditi i nakon ponoći.

Slika nije dostupna Microsoft najavio nove opcije za Edge

Korisnici Microsoftovog Exchange servera doživjeli su svojevrsni deja vu 1. siječnja 2022. godine, kad su njihovi e-mail servisi jednostavno predstali raditi.

Problem je, ako ćemo ići u tehničke detalje, bio u načinu na koji Microsoft imenuje svoja ažuriranja za alat koji skenira e-mailove u borbi protiv malwarea. Ime se tako sastoji od godine, mjeseca i dana te četveroznamenkastog broja. Problem je što je ime imalo ograničenje od 31 bit, što znači da je najveći broj koji su mogli koristiti "2,147,483,648" odnosno 2 na 31 potenciju.

Čim je kalendar pokazao 1.01.2022. odnosno "2,201,010,001", sustav je to prepoznao kao neprihvaćenu vrijednost. I prestao skenirati e-mail poruke za malware, odnosno stavio ih je na čekanje.

Slika nije dostupna Microsoft ide korak dalje od svih u očuvanju okoliša: Do 2030. godine namjeravaju postati "vodeno pozitivna" kompanija

To je brojnim tvrtkama izazvalo probleme, jer su neki e-mailovi ostali u limbu, a drugima je ponestalo prostora na serveru za sve poruke koje su na čekanju.

Dok su neke tvrtke čekale Microsoft da napravi zakrpu, druge su se odlučile na drastične i potencijalno opasne mjere. Isključit će opciju filtriranja malwarea, ne bi li poruke mogle biti poslane.

Iz Microsofta su upozorili kako bi se na takav potez trebale odlučiti samo one tvrtke koje imaju instaliran nekakav drugi filter za malware, jer u protivnom riskiraju da im se u elektronskim sandučićima nađu i opasne poruke.

U međuvremenu je Microsoft izdao dva rješenja za ovaj problem - automatsko i ručno. Savjetuju da se što prije implementira automatsko rješenje, a ako ono ne upali, da se prijeđe na ručno. I naravno, dodaju da će brzina kojom će se odgođene poruke poslati ponajprije ovisiti o broju poruka koje su zapele.

Slika nije dostupna Microsoft upozorava na opasnosti koje vrebaju na internetu i savjetuje kako se zaštititi

Pa ako vam e-mail poruke ne prolaze ili dolaze sa zakašnjenjem, nije do vas ili do interneta, nego vjerojatno do Exchange servera. 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti