Kazna teška čak 170 milijuna dolara: YouTube nezakonito prikupljao podatke djece

YouTube mora platiti kaznu od 170 milijuna dolara jer je nezakonito prikupljao osobne podatke djece bez dopuštenja roditelja, objavila je u srijedu američka savezna uprava za trgovinu (FTC)

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.09.2019. / 12:15

Novčana kazna (Foto: Getty images)

Internetska video-platforma optužena je da je prikupljala podatke putem 'cookiesa' kojima se mogu pratiti korisnici diljem svijeta. YouTube je akumulirao podatke o onima koji su gledali kanale namijenjene djeci mlađoj od 13 godina, a da prije nije obavijestio roditelje i zatražio njihovo dopuštenje.

Tako je prekršio američki zakon o zaštiti privatnosti djece na internetu (COPPA), kažu u upravi.

"YouTube je iskoristio popularnost među djecom radi stjecanja korporativnih klijenata", rekao je predsjednik FTC-a Joe Simons.

Platforma je zaradila milijune dolara tako što je, koristeći se 'cookiesima', bombardirala oglasima korisnike tih kanala, stoji u tužbi FTC-a i države New York. Nagodbom se traži od Googlea, koji je vlasnik YouTubea, da FTC-u plati kaznu od 136 milijuna dolara i još 34 milijuna New Yorku.

"Kazna od 170 milijuna dolara 30 je puta veća od dosad najviše kazne za kršenje COPPA-e koju je izrekao FTC", rekao je Simons na konferenciji za novinare u srijedu.

"Ona je i tri puta veća od bilo koje druge kazne za kršenje privatnosti protiv Googlea izrečene drugim dijelovima svijeta", dodao je.

YouTube je odgovorio da će ispuniti zahtjeve FTC-a i u roku od četiri mjeseca izmijeniti pravila o zaštiti podataka djece.

Također je najavio da će prestati objavljivati personalizirane oglase i onemogućiti ostavljanje komentara na dječjim sadržajima.

(Hina)
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti